Nový návrh loterijního zákona přinese obcím vyšším příjem

Praha - S větším příjmem pro obce a vyššími odvody sázkových kanceláří počítá nový návrh loterijního zákona z dílny ministerstva financí. Pro obce by to znamenalo, že by mohly do svých rozpočtů získat až o dvě miliardy korun více. Vláda by ho měla projednat do konce měsíce. Vyplývá to z návrhu zákona, o kterém informují dnešní Hospodářské noviny.

„Sázkové firmy, které odvádějí v současné době 25 procent, by nově měly odvádět přes 30 procent. Nejzásadnější změnou je pak jednotná sazba ve výši 20 procent z obratu, která putuje na dobročinné účely,“ uvedl list.  Firmy přitom nyní odvádí šest až dvacet procent podle své velikosti. To některé velké podniky často obcházely tím, že se účelově rozdělily na víc dceřiných firem.

Věcný návrh nového zákona počítá například také s tím, že nadace i občanská sdružení budou muset podrobně předkládat své účetnictví a seznam příjemců darů. „Stát musí mít lepší přístup do těchto nadací a větší kontrolu nad tím, kam peníze tečou,“ konstatoval náměstek ministerstva financí Tomáš Zídek. Obce by si současně měly vyhláškou stanovit, kde a zda vůbec povolí zařízení, a to i videoterminály. „Když obce řeknou, že žádný automat nechtějí, tak tam žádný nedostanou,“ tvrdí Zídek.

S návrhem loterijního zákona přišla i KDU-ČSL

Nový návrh zákona o loteriích začátkem října představila také KDU-ČSL, když lidovci například navrhují, aby ministerstvo financí udělovalo licence na automat či videoterminál na deset let za milion korun. Pokud by pak někdo tuto licenci získal, musel by také najít i obec, kde automat provozovat. Současně by obec o tomto rozhodnutí musela vést řízení, když bez obecní vyhlášky by platilo, že se hazard na území obce provozovat nesmí.