Lesy ČR chtějí koupit pilu za miliardu, může jít o podvod

Praha - Státní podnik Lesy České republiky se chystá investovat téměř miliardu korun do pily dřevařské společnosti CE WOOD, jejíž hodnota je podle posudků mnohem nižší. Podle právníků to může být podvod. Firma sama posílá LČR tajný scénář, jak se bude dražba odehrávat a jak se dosáhne téměř miliardové částky. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na materiál, který má k dispozici. Lesy ČR a CE WOOD se k žádným dohodám nehlásí.

Podle listu chce státní podnik tímto nezvyklým způsobem narovnat vztahy s CE WOOD. LČR se mají účastnit dražby obří pily ve Ptení na Prostějovsku, která patří do majetku firmy Javořice vlastněné firmou CE WOOD. „Ostatní relevantní zájemci budou zajištěni,“ stojí v materiálu. Dozorčí rada LČR už schválila limit do výše 950 milionů korun. Podle materiálů právníků i znaleckého posudku, jež mají LČR v ruce, je přitom hodnota pily několikanásobně nižší. Účetní hodnota pily je 220 milionů korun, znalecký posudek údajně došel k ceně kolem půl miliardy. Tato cena je také uvedena na centrální adrese, kde byla dražba zveřejněna. Ředitel firmy Javořice Jan Vařeka sdělil, že dražba bude 2. listopadu.

Deník má k dispozici dokumenty, v nichž Lesy ČR a CE WOOD už v létě dohadovaly scénář o urovnání sporů, a právě dražba pily je jeho součástí. Získáním pily si mají LČR oficiálně uspokojit svoji pohledávku vůči dřevařům za 185 milionů korun, a spor tak ukončit. V materiálu Lesů ČR je také dokument s názvem „časový plán“, který popisuje dohody mezi oběma podniky, například o stažení insolvenčního návrhu proti CE WOOD a přerušení řízení o nekalé soutěži před soudem v Hradci Králové. Většina kroků scénáře se už naplnila.

Podle zápisu dozorčí rady jsou všechny kroky kolem transakce projednány s ministerstvem zemědělství, které zastupuje stát jako vlastníka Lesů. Maximální výše ceny draženého objektu by se neměla odchylovat od jeho tržní hodnoty, řekl mluvčí ministerstva Ondřej Veselý.