Austrálie zvýšila jako první velká země úrokové sazby

Sydney – Reserve Bank of Australia je první centrální bankou mezi rozvinutými zeměmi, která otáčí kurz měnové politiky a zvyšuje úrokové sazby o 25 bazických bodů na 3,25 procenta. Doposud si banky v Austrálii půjčovaly za tříprocentní úrok, což byla nejnižší sazba za poslední půlstoletí. Dnešní rozhodnutí bankéřů je tak možná i signálem pro další ekonomiky, že trhy už levné peníze nepotřebují.

„Změny na trhu práce, oživení spotřebitelské poptávky, oživení důvěry firem, vývoj cen nemovitostí vedou k tomu, že podmínky pro nízké úrokové sazby již pominuly,“ řekl ČT hlavní analytik Atlantik FT Petr Sklenář. Podle guvernéra Australské centrální banky Glenna Stevense je pro další vývoj ekonomiky důležité pomalu snižovat vliv monetární politiky: „To pomůže udržitelnému růstu ekonomiky, a udrží tak inflaci na úrovni odpovídající dlouhodobému výhledu.“

Jednání o sazbách má tento týden v plánu i Evropská centrální banka. O únikovou strategii by se podle mnohých ekonomů měl pokusit i americký Federální rezervní systém. Zatím ale jen stažením mimořádných nástrojů podpory finančních trhů. Americký dolar dnes na krok australské banky reagoval oslabením. Zvýšení úrokových sazeb v Austrálii podpořilo očekávání, že americká centrální banka bude ve zpřísňování měnové politiky zaostávat za ostatními centrálními bankami. Australský dolar se vůči americké měně vyšplhal až na 14měsíční maximum.

Austrálie zvyšuje úrokové sazby (zdroj: ČT24)

Změna nastavení úrokových sazeb ale podle Sklenáře přijde nejdříve na přelomu prvního a druhého kvartálu příštího roku. Uvolnění měnové politiky zatím nesignalizuje ani Česká národní banka. Podle guvernéra Zdeňka Tůmy naopak hrozí nežádoucí posilování koruny, a proto by sazby mohly dále klesnout.