Závěry G20: omezení odměn bankéřů a zvýšení kapitálu bank

Pittsburgh – Hospodářská krize zasadila první úder před víc než rokem, ještě dnes se světové velmoci vypořádávají s jejími následky. Žhavým tématem je proto boj s krizí i na summitu zemí G20 v americkém Pittsburghu. Skupina se podle zdrojů agentury Reuters dohodla na omezení odměn pro bankéře. Lídři zemí G20 se rovněž rozhodli zvýšit požadavky na výši a kvalitu kapitálu bank.

Dohoda na limitech odměňování měla být jedním z nejobtížnějších bodů jednání. Tlačili na ni především Evropané, které pobouřilo, že si manažeři bankovních domů vypláceli tučné bonusy navzdory hospodářské krizi a navzdory tomu, že jejich instituce v obtížné situaci získaly významnou pomoc z veřejných peněz. „Myšlenku, že si banky ponechají zisky pro sebe a své ztráty pošlou k zaplacení daňovým poplatníkům, nepřijmeme,“ prohlásil nekompromisně Fredrik Reinfeldt, premiér Švédska, které aktuálně předsedá Evropské unii.

Podle závěrečného komuniké, které představitelé zemí skupiny G20 podepíší na závěr pittsburghského summitu, budou nová pravidla zaváděna, jakmile se zlepší finanční podmínky a bude zřejmé, že nastalo hospodářské oživení. Začít platit by měla v roce 2012. Už v příštím roce by ale mělo být jasné, jak vysoké budou nové kapitálové limity.

Ministr financí USA Timothy Geithner:

„Nemáme v úmyslu dát ruce pryč od nejhorší ekonomické krize, která se objevila od Velké deprese, a ponechat vše nezměněné. Nechceme, aby dál existovala slabá místa, která tuto krizi způsobila.“


G20 nahradí G8

V Pittsburghu se hovořilo také o budoucnosti G8, která byla zatím nejsilnější světovou platformou při rozhodování o zásadních opatřeních na poli světové ekonomiky. I ona ale musí respektovat změny v rozložení sil ve světě, a tak musí ustoupit právě skupině G20. Do jednání o budoucnosti světového hospodářství tak budou mít napříště co mluvit i velké rozvíjející se ekonomiky jako Brazílie či Indie. Naopak oslabí se role evropských zemí, jako jsou například Francie, Velká Británie či Německo.

Podpora zemědělství

Stranou diskusí nezůstala ani otázka zemědělství. Zástupci zemí G20 vyzvali Světovou banku, aby ve spolupráci s dárcovskými organizacemi ustavila fond na pomoc farmářů v rozvojových zemích. Podle odborníků ovšem nebude mít tento krok žádný zásadní význam. „Já bych to viděl spíše jako otázku rozvojové pomoci než jako nějaké globální řešení problémů,“ míní ekonom Vysoké školy ekonomické Josef Taušer.

V hlavní roli Írán

V Pittsburghu se ovšem nejedná jen o ekonomických záležitostech. Dnešnímu zasedání dominovalo rovněž téma íránského jaderného programu. Teherán totiž oznámil, že buduje druhé jaderné zařízení. Světoví lídři to ostře odsoudili. Podle amerického prezidenta Obamy je Írán největší hrozbou v jaderném zbrojení. Pokud Írán stavbu jaderného zařízení nepřehodnotí, hrozí mu ze strany světových velmocí sankce.

Summit zemí G20 již tradičně provázejí rovněž protesty antiglobalistů a odpůrců kapitalismu. V pátek se jich k protestům sešla zhruba tisícovka. Centrum Pittsburghu, kde setkání lídrů G20 probíhá, je ovšem pod ostrým dohledem policistů. Ti doposud zatkli zhruba osmdesát demonstrantů.

Světová banka
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová