Janota vzkazuje: Neschválíte-li rozpočet, skončím

Praha – Mnohokrát rozebíraný Janotův protirozpočtový balíček hrál hlavní roli i na pátém Finančním fóru Zlaté koruny. Ministr financí Eduard Janota upozornil, že jeho návrh snížit deficit státního rozpočtu na 155 miliard korun je v současné situaci maximum možného. Ministr zároveň doufá, že politici dodrží disciplínu a návrh rozpočtu v Poslanecké sněmovně schválí.

„Deficit by se mými návrhy dostal asi na 5,4 procent HDP. Pokud by byl ve výši 7,4 procenta – tedy 230 miliard korun, byla by pro mě funkce ministra nepřijatelná,“ řekl Janota na fóru. K úspornému balíčku, který obsahuje například zvýšení nepřímých daní, snížení rodičovské nebo stagnaci důchodů, Janota uvedl, že není pro rozpočet jiné východisko, než škrtat. Od roku 2005 stouply mandatorní výdaje o 134 miliard korun, z toho důchody činí 105 miliard korun. „A tyto výdaje nebyly eliminovány,“ uvedl Janota. Podle něj je také spravedlivé snižování platů státních zaměstnanců.

Ministr financí Eduard Janota:

„Snížení platů ve veřejné sféře považuji za správný krok, je to vyrovnané se soukromými zaměstnanci a důchodci, kterým se příjmy také nezvýší.“

Ministr rovněž uvedl, že na konci roku bude veřejný dluh činit 1,2 bilionu korun. „Pokud by se upustila uzda, tak za čtyři roky jsme na dvou bilionech,“ upozornil. Bankovní trh a investoři zatím podle Janoty Česku věří, a proto země nemá problém s financováním dluhu. „Ale mohlo by se to změnit, pokud by nebyla vůle řešit veřejné finance,“ varoval ministr.

Poměrně optimistické vyhlídky přináší Česká národní banka. Podle jejího viceguvernéra Miroslava Singera je na tom česká ekonomika lépe, než se původně očekávalo. „Banky na tom u nás nejsou špatně. I když se zvýší počet nesplácených úvěrů, budou schopny to pokrýt,“ řekl Singer.

ODS Janotovy návrhy přijímá

Občanští demokraté plánují balíček reforem schválit, i když k němu mají určité výhrady. „Janotův balík je sice namířen doleva, ale ODS ho podpoří,“ prohlásil předseda strany Mirek Topolánek se slibem, že se na žádné pozměňovací návrhy jako ČSSD nechystají. ODS má pro případ krachu vládou navrhovaného balíčku protikrizových úsporných opatření připraven vlastní plán, jak v rozpočtu na příští rok ušetřit 70 až 99 miliard korun.

Předseda ODS Mirek Topolánek:

„Nejhorším důsledkem krize je posilování vlivu politiky na ekonomiku.“

Návrh je podle Topolánka mixem posílení příjmů a redukce výdajů v přibližně shodném poměru. „Je to návrh, který vychází z dohody zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců,“ poznamenal šéf ODS. Připomněl také návrh své strany na legislativní ukotvení principů rozpočtové kázně a odpovědnosti, kdy by vláda a parlament musely v dlouhodobé perspektivě usilovat o vyrovnané hospodaření státu a dbát o takový vývoj dluhu, který by neohrozil stabilitu
veřejných financí.