Pražské Příkopy jsou 22. nejdražší ulicí na světě

Praha - Nájmy na pražské ulici Na Příkopě jsou 22. největší na světě a pronájem maloobchodních ploch je zde nejdražší v celé střední Evropě. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných výsledků průzkumu poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Oproti loňsku, kdy se nejdražší pražská ulice umístila v žebříčku na 20. místě, Na Příkopě nájmy klesly. Podobný vývoj byl letos kvůli hospodářské recesi k vidění u většiny světových prestižních nákupních tříd.

Za metr čtvereční prodejní plochy obchodníci Na Příkopě podle letošního průzkumu ročně zaplatí 1 980 eur, tedy zhruba 50 tisíc korun, zatímco loni to bylo 2 160 eur (54 tisíc korun). První pozici letos opět uhájila 5th Avenue v New Yorku, kde nájem metru čtverečního vzrostl z loňských 12 612 na průměrně 13 027 eur.

„Cenová hladina nájmů na exponovaných místech v centru Prahy odolává celosvětovému poklesu, ale je nutno podotknout, že se stále zmenšuje počet obchodních jednotek, za které jsou nájemci ochotni platit nezměněné nájemné,“ sdělil Jan Kotrbáček ze společnosti Cushman & Wakefield.