Becherovka – třináctý léčebný pramen Karlových Varů

Praha - Před lety se prodávala pod jménem Anglická hořká a šlo o žaludeční kapky. Dnes ji známe pod názvem Becherovka, někdy pod přezdívkou třináctý léčebný pramen Karlových Varů. U zrodu tohoto oblíbeného likéru stál karlovarský lékárník a obchodník Josef Vitus Becher a anglický doktor Frobrig. Do Anglie se přitom Becherovka dostala až v roce 1938, kdy už se vyvážela do padesátky zemí světa.

Obchodník s koloniálním zbožím Josef Vitus Becher se výrobě alkoholu věnoval od svých pětadvaceti let. Ve Varech si pronajal vinopalnu a začal experimentovat s likéry. V létě roku 1805 se v jeho domě ubytoval jeho osobní lékař Frobrig, s nímž se Becher spřátelil. Hrabě Frobrig mu na rozloučenou zanechal lístek se zázračnou recepturou. Becher ji dva roky piloval a po čase začal prodávat jako kapky na žaludek. Tajemství tekutiny svěřil pouze svému synovi, který po něm firmu roku 1838 převzal. Johann Nepomuk Becher, jehož podpis je dnes na každé lahvi Becherovky, postavil novou továrnu na Steinberkách. Likér začal stáčet do typických plochých lahví. Již od poloviny 19. století se Becherovka začala vyvážet do ciziny, především do Německa a Francie. Za první světové války se vozila i vojákům na frontu.

Po válce převzal recepturu Becherovky stát

Po synovi J. V. Bechera převzala firmu jediná žena, která postup výroby alkoholu znala, Hedda Becherová. Po válce byla ovšem donucena recepturu vydat státu. Později začala v západním Německu vyrábět stejný likér a v sedmdesátých letech firmu prodala společnosti Underberg. S tou si pak karlovarská Becherovka rozdělila západoevropský trh. Tehdy také vznikly exportní modročervené etikety, na rozdíl od domácích žlutomodrých. Od roku 1999 opět i oficiálně existuje už jen jediná Becherovka, ta karlovarská.

Rozhovor s Bohuslavem Pichem (zdroj: ČT24)

V roce 2001 přešla Becherovka do vlastnictví soukromé skupiny Pernod Richard, jednoho z největších výrobců destilátů na světě. Zlatou akcii však stále vlastní stát. Jako ochranná známka byla Becherovka zaregistrována v roce 1922.

Likér je přírodním produktem bez chemie

V současné době znají recept na výrobu Becherovky údajně jen dva pracovníci výroby. „Mají podepsanou smlouvu o mlčenlivosti, kde jsou velmi vysoké pokuty a další sankce. Není to jen po dobu, kdy jsou u nás pracovníky, mlčenlivost musí dodržet celý život,“ vysvětlil výrobní manažer Karlovarské Becherovky Bohuslav Pich. Podle stránek firmy jde o stoprocentní přírodní produkt bez chemických konzervačních látek, umělých barviv a emulgátorů. Becherovka je jen karlovarská voda, vysoce kvalitní líh, přírodní cukr a specifická směs bylinek a koření.

Z novodobé historie je nejznámější kauza Zdeňka Hoffmana, který tvrdil, že recepturu zdědil po dědovi, jenž prý právo na ochrannou známku Johann Becher získal v roce 1939 darovací smlouvou. Pravost dokumentu ale experti zpochybnili a Hoffmanna poslal soud na rok do vězení.