Nový majitel Opelu propustí v Evropě 10 500 lidí

Frankfurt - Až 10 500 pracovních míst možná zruší automobilka Opel ve svých evropských závodech. Z toho téměř polovina, respektive 4 500 míst, připadá na Německo. S těmito čísly dnes přišel Siegfried Wolf, který je jedním z šéfů kanadské společnosti Magna International. Právě ta je spolu s dalšími investory novým majitelem Opelu. Podle Wolfa je předpokládané snižování počtu pracovních míst součástí plánů, které má kanadský podnik s Opelem. Magna spolu s ruským finančním ústavem Sberbank v Opelu převezme 55 procent akcií. Automobilku Opel prodává americká automobilka General Motors.

Zhruba 170 milionů eur poteče jako investice do Ruska

Wolf prohlásil, že „nový Opel“ bude investovat zhruba 170 milionů eur (asi 4,3 miliardy korun) v Rusku. Reagoval tak na poznámky připisované správci Opelu, podle nichž se počítá s částkou více než 600 milionů eur na modernizaci automobilového průmyslu v Rusku. „To není pravda,“ řekl Wolf v přítomnosti šéfa Sberbank. Mluvčí německé vlády rovněž citoval částku 170 milionů eur a řekl, že se bude o této záležitosti ještě jednat.

Velká Británie a Belgie: prodej Opelu zvýhodňuje německé zaměstnance firmy

Velká Británie a Belgie přitom dnes vyzvaly Evropskou komisi, aby potvrdila, že prodej automobilky Opel nezvýhodňuje německé zaměstnance firmy. Německá součást Opelu má totiž od německé vlády slíbenou státní pomoc v objemu 4,5 miliardy eur (asi 114,5 miliardy korun). Především Británie varuje před takzvanou politickou dohodou, která mohla mít při výběru vliv.

Na prodej Opelu konsorciu kanadsko-rakouského výrobce autodílů Magna a ruské banky Sberbank se obě země dívají podezíravě. Například podmínky prodeje stanoví, že v provozu zůstanou všechny čtyři výrobní závody, které má Opel v Německu. V ohrožení je naopak závod Opelu v Belgii a zřejmě i jedna ze dvou továren automobilky Vauxhall v Británii. Vauxhall je regionální název Opelu používaný v Británii.

Opel
Zdroj: ČTK/AP/ČTK