Odbory ČSA mají plán, jak firmě ušetřit 900 milionů korun

Praha - Odborové organizace Českých aerolinií dnes předložily ministrovi financí Eduardu Janotovi plán, jak firmě příští rok ušetřit přes 900 milionů korun. Podle Janoty se odborářským návrhem bude zabývat nová dozorčí rada ustavená dnešní mimořádnou valnou hromadou. V nové radě zasednou odborníci na krizový management, což je hlavní důvod náhlých změn v kontrolním orgánu. Záměrem ministerstva financí prý není výměna představenstva v čele s prezidentem Radomírem Lašákem.

Žádná ze stran nezveřejnila podrobnosti z plánu. Jak uvedl předák pilotů Filip Gaspar, návrh počítá s úsporou v různých činnostech společnosti, jeho součástí je například pokles mezd zaměstnanců, propouštění nebo snížení nákladů v administrativě. „Dozorčí rada se tím bude zabývat,“ sdělil Janota. Rada však podle něj zároveň projedná již dříve zveřejněný krizový plán vedení firmy, jako třetí alternativa přichází v úvahu vlastní plán členů rady na záchranu firmy.

České aerolinie se potýkají s krizí, a jak se nedávno vyjádřil Lašák, bojují o přežití. V pololetí ztráta firmy činila necelé dvě miliardy korun, na konci roku je má přesáhnout. Lašákovo vedení proto přišlo s plánem na propuštění až 860 lidí, omezení linek a snižování mezd. Původní dozorčí rada v čele s Ivanem Kočárníkem s plánem souhlasila.

Telefonát Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)

„Odbory mně přislíbily, že zpracují vlastní úvahu o tom, jak přispět k restrukturalizaci firmy, to znamená k úsporám v nejbližším období. Zároveň přinesly plán úspor z různých oblastí činnosti aerolinek v rozsahu asi 900 milionů korun. Podstatné je, že chceme mít celkový přehled o společnosti a jejím chodu,“ vysvětlil ministr financí Janota.

V ČSA panují mediální přestřelky

Kromě ztráty jsou pro ČSA posledních měsíců typické také mediální přestřelky vedení a odborů, především pilotů. Ti nesouhlasili s navrhovaným snížením mezd o třicet procent a dohodli se s Janotou, že přijdou s vlastním plánem.

Činnost odborů a tlak některých členů vlády byly podle Kočárníka hlavními důvody pro jeho páteční odstoupení z rady. Ze stejných důvodů odstoupila z rady i chomutovská primátorka Ivana Řápková. Janota pak v neděli uvedl, že na dnešním jednání valné hromady firmy bude dozorčí rada obměněna celá. Podle některých informací za personálním zemětřesením stojí ministr dopravy Gustáv Slamečka.