General Motors prodá Opel Magně

Detroit - Americký automobilový koncern General Motors prodá většinový podíl v německém Opelu konsorciu kanadsko-rakouského výrobce automobilových součástek Magna International a největší ruské banky Sberbank. GM to dnes oznámil s tím, že dokončení transakce potrvá několik příštích měsíců. Prodejem Magně GM ukončil několikaměsíční období nejistoty ohledně budoucnosti německé automobilky.

Magna a Sberbank získají v Opelu 55procentní podíl. Desetiprocentní podíl
budou vlastnit zaměstnanci podniku a zbývajících 35 procent zůstane GM.

„Mám z tohoto rozhodnutí neobyčejnou radost,“ uvedla německá kancléřka
Angela Merkelová. "Trpělivost a záměry vlády se vyplatily. Nebyla to lehká
cesta,„ dodala. Rozhodnutí GM je vítězstvím Merkelové, které přichází krátce před německými parlamentními volbami. “Moje analýza je, že to Merkelové pomůže," řekl politolog Gerd Langguth z Bonnské univerzity. Merkelová již dříve přislíbila, že pokud se GM rozhodne pro Magnu, poskytne Opelu státní záruky na úvěry v hodnotě 4,5 miliardy eur (zhruba 115 miliard korun).

GM prodá Opel (zdroj: ČT24)

Magna počítá se silným růstem Opelu, a to zejména v Rusku. Průmyslovým partnerem Opelu by se měla stát ruská automobilka GAZ. GM chce podle zdroje agentury Reuters prosadit, aby dohoda o prodeji zahrnovala omezení pro přesun technologií Opelu do Ruska, kde by díky nim v příštích letech mohla vzniknout nová konkurence.

Magna a Sberbank versus RHJ International

Jednání o prodeji Opelu se vlekla několik měsíců a v poslední době se dokonce objevily informace o tom, že německá automobilka nakonec zůstane pod kontrolou GM. O Opel ve finále bojovala rovněž investiční skupina RHJ International, německá vláda však dávala jasně najevo, že preferuje nabídku Magny. Z boje o Opel již dříve vypadla italská automobilka Fiat a čínská
Beijing Automotive Industries Corp. (BAIC).

Podle GM ještě musí být dořešeno několik klíčových otázek včetně podpory ze strany odborů a finanční pomoci od německé vlády. Dohody ohledně prodeje Opelu by podle firmy měly být během několika týdnů připraveny k podpisu a celá transakce by měla být dokončena během několika měsíců.

V současnosti zaměstnává Opel v Evropě kolem 55 tisíc pracovníků, z toho 25 tisíc v Německu. Celá evropská divize GM, které Opel dominuje, utrpěla loni ztrátu 2,8 miliardy dolarů (49 miliard korun). GM má teď v Opelu jen 35 procent akcií, zatímco 65 procent drží od červnového bankrotu GM zvláštní svěřenecký fond, kde jsou dva zástupci GM a dva reprezentanti Berlína.

Automobilka GM začala jednat o prodeji Opelu kvůli své tíživé finanční situaci. GM nedávno opustila bankrotový režim, v jehož rámci se přeměnila v menší podnik. GM se již dohodla na prodeji švédské automobilky Saab a pracuje na prodeji amerických značek Saturn a Hummer.

Opel
Zdroj: AP/ČTK