Někdejší Škodaexport končí, zbydou miliardové pohledávky

Praha - Společnost PA Export, která do loňska nesla název Škodaexport, vyhlásila úpadek. Vedení firmy, která byla od poloviny června na návrh Siemens Engineering v insolvenčním řízení, to zdůvodnilo krachem jednání s investory dvou pákistánských elektráren, jejichž výstavbu v hodnotě 300 milionů dolarů, tedy asi 5,3 miliardy korun, měla tato firma jako generální dodavatel na starost. Za tyto ztrátové projekty bude muset státní pojišťovna EGAP zaplatit přes miliardu korun.

Soud zahájil insolvenční řízení s PA Exportem letos v polovině června. Společnost Siemens Engineering v insolvenčním návrhu své pohledávky po lhůtě splatnosti vůči PA Exportu vyčíslila na takřka 130 milionů korun. Pohledávky prý souvisejí právě se zakázkami PA Exportu na stavbu dvou elektráren v Pákistánu. Poté své pohledávky přihlásili další věřitelé.

Firmu Škodaexport loni od státu koupila společnost ČKD a přejmenovala ji na PA Export. Nový majitel chtěl ale akvizici státu vrátit, protože prý byl v kupní smlouvě uveden v omyl. Problém údajně spočíval hlavně v projektech v Pákistánu, na kterých prý Škodaexport prodělával, protože ceny byly podhodnocené. ČKD Group následně od privatizační smlouvy jednostranně odstoupila.