Poslanci letos zřejmě medvěda nenaporcují

Praha – Regiony jednotlivých poslanců se příští rok extra peněz „shora“ zřejmě nedočkají. Ministr financí Eduard Janota na tuto oblíbenou činnost členům sněmovny tentokrát nedal ani korunu ve snaze ušetřit státní peníze a srazit tak rekordní schodek rozpočtu, který hrozí dosáhnout 230 miliard korun. Nové školky, stadiony nebo třeba fotbalové kluby tak příští rok přijdou mnohdy o miliony.

I letos ještě můžou zákonodárci rozhodnutí ministra změnit, ve druhém čtení. Jenže na něj budou mít kvůli termínu voleb málo času a taky nebude odkud brát. Dvousetmiliardový schodek už prostor nedává.

„V návrhu na příští rok žádné prostředky specielně vyčleněné na porcování medvěda nemám,“ uvedl Janota. Podle něj si poslanci na porcování medvěda vždy našli peníze s tím, že krátili některé výdaje v rámci rozpočtu. „Bohužel, většinou zákonné, mandatorní,“ podotkl ministr.

Reportáž Michaly Hergetové (zdroj: ČT24)

Asi nejproslavenějším příkladem „poslaneckých dárků“ je bublavský aquapark. Obec na něj před 11 lety dostala od poslanců 17 milionů, jenže v té době neměla ani vodovod. Dnes má torzo a dluhy v desítkách milionů. Přesto se poslanci nepoučili a každý rok peníze na podobné akce znovu rozdávají. Loni necelé dvě miliardy, předloni dokonce miliard sedm.

„V podstatě se jedná o to, že poslanci používají svoji vyjednávací sílu, ten kdo má větší vyjednávací sílu, urve větší kus toho takzvaného medvěda. V podstatě tím může uplatit voliče ve svém regionu,“ vysvětlil analytik Partners Pavel Kohout.