Skupině Penta loni klesl zisk o 40 procent

Praha - V průběhu loňského roku hospodařila investiční skupina Penta se ziskem po zdanění 61,5 milionu eur (zhruba 1,6 miliardy korun), což znamenalo meziroční pokles o přibližně 40 procent. Přitom předloňský zisk činil 102,7 milionu eur. Podle partnera Penty Marka Dospivy způsobilo pokles zisku přes růst celé skupiny zaúčtování nových investičních projektů, které ještě nepřinášely pozitivní hotovostní tok, a přecenění nákupu pozemků v divizi realit. K novým projektům patří řetězec potravin Žabka, síť ambulancí MediClinic nebo mobilní operátor U:fon.

Loni vzrostly konsolidované tržby skupiny na 1,9 miliardy eur a objem celkových aktiv činil 2,3 miliardy eur. Výsledky Penty jsou konsolidované podle mezinárodních účetních standardů. V předloňském roce měla Penta auditované tržby 1,3 miliardy eur a aktiva 1,75 miliardy eur.

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Investuje především do oblastí energetiky, maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, privátního bankovnictví, telekomunikací a zábavního průmyslu. Její společnosti zaměstnávají více než 25 000 lidí. Pentu vlastní pět osob včetně Dospivy a Haščáka.