Nastal obrat v cenách nemovitostí?

Praha - Data některých realitních kanceláří údajně naznačují, že propad cen realit se zastavil, alespoň v Brně a Praze. Napsal to internetový server ihned.cz s odvoláním na data některých realitních kanceláří. Realitky tvrdí, že právě proto nastal čas, kdy už by lidé neměli spekulovat na další pokles cen nemovitostí a začít levné nemovitosti nakupovat. Někteří experti však upozorňují, že jde pouze o marketingový tah dotyčných společností.

„Já osobně si myslím, že tato zpráva je akorát dobrý způsob, jak se dostat do médií, ale ne reálný odraz toho, co se na trhu děje,“ vyvrací vyhlídky na růst cen nemovitostí realitní expert z Central Europe Holding Jiří Pácal. „Již delší dobu pozorujeme propad poptávky, který byl doprovázený poklesem cen bytů, bavíme se hlavně o segmentu bytů ve vlastnictví,“ dodává.

Jiří Pácal, realitní expert z Central Europe Holding:

„Trh stále ještě stagnuje a stagnovat bude. Možná bude ještě docházet k mírnému poklesu těch cen, ale nepozoruji, že by se ten trh otáčel.“

Rozhovor s Jiřím Pácalem (zdroj: ČT24)


Za propadem cen nemovitostí vidí Pácal hlubší faktory. Silné ročníky si již byty koupily, kvůli klesajícím výnosům odešlo také mnoho investorů do nemovitostí a také se zdražily bankovní úvěry. „K výraznější a znatelnější změně dojde, až když banky začnou zmírňovat své požadavky při poskytování hypotečních úvěrů, dříve to nemůže být,“ upozorňuje Pácal.