Jižní Korea a Indie si vzájemně otevírají své trhy

Soul - V době krize se mnoho států uchýlilo ke zhoubnému protekcionismu, avšak zástupci Jižní Koreje a Indie dnes podepsali komplexní dohodu o ekonomickém partnerství, jejíž součástí je snížení cel na dovoz zboží a služeb. Sníží cla na 90 procent indického a 85 procent korejského zboží. Podobnou dohodu už podepsala Korea se Spojenými státy a na spadnutí je rovněž podpis obdobné smlouvy s Evropskou unií.

Jihokorejský ministr obchodu Kim Čong-hun upozornil, že je to první dohoda o volném obchodu, kterou jeho země podepsala s jednou z rychle rostoucích zemí skupiny BRIC, kam patří Brazílie, Rusko, Indie a Čína. Indický ministr obchodu a průmyslu Ánand Šarma pak dodal, že pro Indii je to první komplexní dohoda s velkou ekonomikou.

Kim Čong-hun, jihokorejský ministr obchodu:

„Jsem přesvědčen, že na tom vydělají obě země.“

Jižní Korea a Indie podepsaly obchodní dohodu (zdroj: ČT24)


Hodnota vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi loni činila 15,6 miliardy dolarů (zhruba 281,4 miliardy Kč) a stabilně roste. Pro srovnání v roce 2003 činila pouze 2,6 miliardy USD. „Potenciál dalšího růstu obchodní výměny mezi Indií a Jižní Koreou je obrovský, během příštích 10 let by se mohla zdvojnásobit,“ dodal v Soulu Šarma.

Korea je v posledních letech lídrem volného obchodu

Dokument podepsaný s Indií není jedinou dohodou o volném obchodu, kterou Korea v posledních letech uzavřela. V roce 2007 podepsal Soul dohodu o volném obchodu se Spojenými státy, stále však nebyla ratifikována. Obdobnou dohodu má také se Sdružením zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a minulý měsíc Korea oznámila, že uzavřela jednání o volném obchodu s Evropskou unií.

Podle dohody budou zrušena nebo snížena cla na 90 procent indického zboží a 85 procent jihokorejského zboží. Mají se rovněž zvýšit investiční příležitosti. Dohoda umožňuje také širší výměnu lidských zdrojů mezi oběma zeměmi, což mimo jiné znamená, že se jihokorejský trh otevře pro indické počítačové a softwarové experty či učitele angličtiny.