Koruna je stále na letošním rekordu

Praha - Česká koruna i dnes posilovala a stále se tak v rámci letošního roku drží na rekordních hodnotách vůči oběma hlavním světovým měnám. Dnes se tak dostala až pod hranici 17,90 Kč za americký dolar, jedno euro stálo méně než 25,50 koruny. Posilování koruny nicméně podle ekonomů nemá racionální základ a česká měna bude v příštích dnech oslabovat. Lidé, kteří se chystají na dovolenou do zahraničí, by si tak měli pospíšit do směnáren.

Podle ekonomů nyní investoři povzbuzení příznivými zprávami z akciových trhů znovu získávají chuť riskovat. Mezi rizikovější investice patří i trh s měnami rozvíjejících se ekonomik. K těm často řadí i Českou republiku.

David Navrátil, ekonom České spořitelny:

„Do konce roku vidíme na české koruně vůči euru ještě potenciál pro další posílení až k 25 korunám za euro, nicméně na americkém dolaru čekáme spíše korekci, to znamená oslabení na úroveň 19 korun.“

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Za vývoj v posledních dvou dnech vděčí koruna dobrým zprávám z regionu a především z rozvíjejících se asijských ekonomik. „Českou korunu posílila neuvěřitelná kombinace vnějších příznivých okolností. Toto posílení ale bohužel nemá moc racionální základ, protože v domácí ekonomice se nic nezměnilo,“ vysvětlil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Koruna tak v příštích dnech nejspíš opět oslabí.

2008 - rok silné koruny

Přestože koruna už ve čtvrtek posílila na nejvyšší hodnotu od začátku loňského prosince vůči euru a k dolaru zpevnila nejvíce od poloviny loňského října, rok starým hodnotám se její kurz ani zdaleka nepřiblížil. Loni byla koruna nejrychleji posilující měnou na světě. Maxima dosáhla na přelomu července a srpna, kdy se obchodovala za míň než 23 korun za euro a 15 korun za americký dolar.