Na Slovensku kvůli krizi stále ohroženo 18 tisíc pracovních míst

Bratislava - Světová hospodářská krize na Slovensku nadále ohrožuje téměř 18 tisíc pracovních míst, která by mohli zaměstnavatelé zrušit při hromadném propouštění. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo hospodářství. Míra nezaměstnanosti na Slovensku po vypuknutí krize výrazně roste. V červnu se vyšplhala na 3,5leté maximum 11,81 procenta. Celkový počet ohrožených pracovních míst přesáhl od začátku sledování 36 tisíc, z toho dosud podniky propustily polovinu lidí.

Za hromadné propouštění se považuje opatření, v jehož rámci podnik během 90 dnů propustí nejméně 20 pracovníků. V letošním roce se slovenské firmy tímto způsobem zbavily téměř 8800 zaměstnanců. V posledních dvou týdnech však žádná společnost hromadné propouštění nenahlásila.

Úřady práce na Slovensku tento týden evidovaly 7165 volných pracovních míst. Počet nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, přitom koncem června překročil 313 tisíc.

Hospodářská krize vedla k poklesu zakázek velkých slovenských firem, které značnou část své produkce vyvážejí. Kromě propouštění přikročily některé podniky rovněž ke zkracování pracovní doby. Do statistik o nezaměstnanosti přibývají rovněž Slováci, kteří ztratili práci v zahraničí.