Heineken spojí pivovar Krušovice s Drinks Union

Praha - Skupina Heineken, která je trojkou na světovém trhu s pivem, sloučí Královský pivovar Krušovice se společností Drinks Union, kterou koupila koncem minulého roku a která vaří například pivo Zlatopramen. Ke spojení by mělo dojít nejpozději v první polovině příštího roku. O záměru Heinekenu ČR informoval člen jeho představenstva Jiří Daněk.

„Je to jen taková technická nebo účetní věc,“ řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny Daněk. Heineken tak propojí tři ovládané společnosti Starobrno, Krušovice a Drinks Union.

Za integraci se však platí. Heineken již oznámil, že uzavře pivovary ve Znojmě a Kutné Hoře. Právě kutnohorský pivovar patří spolu se závody Krásné a Velké Březno a Louny pod Drinks Union. Daněk doplnil, že firma zatím nemá jasno v tom, co bude dělat s pivovarem v Lounech.

Daněk vyvracel i některé fámy, které se točí kolem spojování jednotlivých pivovarnických firem. „Když jsme teď spojili Starobrno s Krušovicemi, tak se na Moravě objevily řeči, že se značka Starobrno teď bude vařit v Krušovicích. To je nesmysl,“ upozornil. Zároveň dodal, že Heineken nemá ani takové plány, že by se po ukončení integrace vařil v Krušovicích Zlatopramen. Firma rovněž neplánuje ani koupi Staropramenu. „V tuto chvíli nemáme žádný plán, který by se týkal Staropramenu,“ uvedl Daněk.

Nizozemská skupina Heineken vstoupila na tuzemský pivovarnický trh v roce 2003, když koupila Starobrno. V roce 2007 se k němu přidal Královský pivovar Krušovice a v loňském roce i skupina Drinks Union. Heineken tak nyní ovládá zhruba 12 procent českého trhu.

Firma v Česku zaměstnává 1155 lidí. Kvůli uzavření pivovarů v Kutné Hoře a ve Znojmě přijde o místo zhruba 35 lidí - 17 v Kutné Hoře a 18 ve Znojmě. Zbývajících 17 zaměstnanců ze Znojma a 15 zaměstnanců z Kutné Hory Heineken přesune do jiných závodů společnosti.