Senát projedná protikrizový balíček

Praha - Senát bude rozhodovat o šestici protikrizových opatření vlády a ČSSD. Skomírající českou ekonomiku by mělo pomoct nastartovat třeba zavedení šrotovného, vyšší úlevy na děti nebo nižší odvody na sociální pojištění. Rozpočet to může zatížit o desítky miliard korun.

Poslanci návrhy z balíčku protikrizových opatření již schválili a nyní se k nim vyjádří i horní komora Parlamentu. Projednávání ovšem nemusí být tak hladké, jako tomu bylo ve Sněmovně. O protikrizovém balíčku již bylo jednáno v rámci senátorského výboru. Všech deset jeho členů se však zdrželo hlasování. Zůstává tak čistě na rozhodnutí senátorů, jestli šestici opatření podpoří, nebo ne.

Poslanecká sněmovna odsouhlasila návrhy sociálních demokratů stejně jako ODS. Prošlo šrotovné, tedy 30tisícový příspěvek na koupi auta levnějšího než půl milionu. Výměnou ale musí kupující nechat sešrotovat své víc než deset let staré auto. Rozpočet to vyjde na 2,5 miliardy. Zavedení šrotovného však dále rozděluje Senát. Jeho odpůrci totiž neočekávají pozitivnější dopady v automobilovém průmyslu, než tomu bylo v Německu.

Senát bude projednávat protikrizový balík (zdroj: ČT24)

Senátoři se budou zabývat ještě dalšími návrhy. Jedná se o novelu insolvenčního zákona, jež slibuje zaměstnancům všech krachujících firem platy za 3 měsíce před vyhlášením úpadku. Podpora v nezaměstnanosti by měla být zajištěna místo 5 měsíců na půl roku, a navíc by měla být vyšší. Rodiny se mohou těšit na nově nastavené přídavky na děti, které se jim zvýší o 50 korun a výraznější budou i daňové slevy na dítě.

Podnikatelé by mohli ocenit zrychlení odpisů a také díky novelizaci zákona o dani z příjmů i odstranění problémů s dvojím zdaněním. Firmám díky rychlejším odpisům zbude více prostředků, které mohou použít buď na to, že nebudou propouštět, anebo na to, že budou dále investovat. Vedle toho mohou ocenit slevy od nuly do 700 korun pro podnikatele na sociálním pojištění za své zaměstnance, kteří berou menší než průměrný plat.

Celý protikrizový balík může stát rozpočet desítky miliard, přitom už teď hrozí schodek až 200 miliard. Čísla za první kvartál ukazují, že česká ekonomika má za sebou nejhorší tři měsíce ve své novodobé historii. Její výkon klesl téměř o tři a půl procenta.