Schodek vyskočí vysoko nad tři procenta nutná pro euro

Praha - Deficit veřejných financí by měl v následujících letech vzrůst výrazně nad tříprocentní hranici nutnou pro přijetí eura. Příští rok by měl stoupnout až na 5,1 procenta hrubého domácího produktu. V roce 2011 by měl činit 4,9 procenta HDP a v roce 2012 pak 4,2 procenta. Vyplývá to z fiskálního výhledu, který dnes zveřejněnilo ministerstvo financí. V letošním roce by měl stoupnout deficit na 4,5 procenta HDP a ministerstvo financí v této souvislosti upozorňuje, že EU s Českem zřejmě zahájí proceduru při nadměrném schodku.

Tato procedura byla přitom s ČR ukončena loni v červnu díky dobrým výsledkům v roce 2007. V loňském roce činil deficit veřejných financí 1,5 procenta HDP. Také snížení strukturálního vládního deficitu na jedno procento HDP do roku 2012, ke kterému se ČR zavázala v rámci fiskálních pravidel EU, nebude pravděpodobně dosaženo. „Otevřenou otázkou tak zůstává, zda navržené tempo fiskální konsolidace bude, vzhledem k vysoké úrovni deficitů, považováno za dostatečné,“ uvádí materiál.

Kvůli ekonomické krizi se přitom významně změnil fiskální cíl. „Ten nyní spočívá v udržení deficitu státního rozpočtu maximálně ve výši 166 miliard korun v roce 2010, 164 miliard Kč v roce 2011 a 158 miliard Kč v roce 2012,“ uvádí materiál. Fiskální výhled publikuje MF dvakrát ročně zpravidla v květnu a v říjnu.