Vítěz se neraduje, v soutěži daňových plátců vyhrál ČEZ

Praha - Ministerstvo financí děkovalo největším daňovým poplatníkům v republice. A bylo za co. 20 podniků, které loni do státní kasy odvedly nejvíce peněz, totiž naplnilo příjmy státu z firemní daně asi ze čtvrtiny. Bez těchto obrů by provoz státu nebyl možný. Koneckonců je to znát už teď, kdy se kvůli poklesu ekonomiky snižují i jejich daňové odvody. Největším přispěvatelem je tradičně ČEZ. V popředí najdeme i další velké společnosti působící v České republice, mladoboleslavskou Škodovku, velké banky či energetické a telekomunikační firmy.

Je to hořkosladké vítězství. Tyto firmy zaplatily státu nejvíc na daních. Absolutním vítězem je ČEZ. Zástupce elektrárenské společnosti si za to odnáší od ministerstva financí diplom. „To je hodně drahý cenný papír,“ glosuje exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Martin Novák z ČEZu pak dodává, kolik za něj musel energetický moloch zaplatit, aby jej získal - 14 miliard korun.

ČEZ živí vnitro 

Oceněni daňoví premianti mezi firmami (zdroj: ČT24)

Celkem se loni na podnikových daních v republice vybralo okolo 170 miliard. Z toho jen 20 největších plátců dodalo 40 miliard a stovka největších dokonce 70. Odvod jediné firmy, ČEZu, je totožný s celoročním rozpočtem ministerstva vnitra. A i patnáctá firma v pořadí, Plzeňský prazdroj, zaplatila 4 miliardy. To představuje dvě třetiny ročního rozpočtu Akademie věd.

Michael Walsh, Plzeňský Prazdroj:

„Pracoval jsem v mnoha východoevropských zemích. Tady je velmi zodpovědný daňový systém. Daně překvapivě nejsou příliš zatěžující a byrokratické, a když ministerstvo financí říká, že je chce dál zjednodušovat, tak to jen vítáme.“


Případné potíže jakékoliv z těchto firem by hodně bolely. Sám současný ministr financí Eduard Janota přiznává, že problém jedné z těchto velkých firem by znamenal větší nesnázi než problém některé z menších. Krachy nicméně na obzoru zatím nejsou, ale pokles firemních tržeb kvůli ochabující ekonomice ano. A státní kasa to pociťuje. Příští ročník soutěže o největšího daňového plátce tak může mít o dost skromnější výsledky.