Šrotovné v Německu zvýšilo prodej aut o 40 procent

Hamburk - Prodej nových osobních automobilů v Německu údajně v květnu meziročně stoupl o 40 procent na zhruba 390 tisíc vozů. Za rychlejší obnovou vozového parku stojí šrotovné, jež zavedla německá vláda. Na německém trhu, který je největší v západní Evropě, začala vláda letos vyplácet bonus 2 500 eur (zhruba 67 tisíc korun) za koupi nového energeticky úsporného automobilu a sešrotování nejméně devět let starého vozu. Opatření pomohlo nejen německým výrobcům automobilů, ale také české Škodě Auto, jež je součástí německého Volkswagenu.

Přestože se ukazuje, že šrotovné automobilovému trhu ohrožovanému silným propadem skutečně citelně pomohlo, odborníci upozorňují na skutečnost, že se jedná jen o dočasný stimul. „Teď je samozřejmě otázkou, zda krátkodobý impuls tady poslouží, nebo jenom něco posouvá,“ zdůraznil publicista Jaroslav Šonka. „Ti, kdo produkují auta, už nastavují svoji produkci na to, že po této fázi výměna automobilů nebude tak silná, čili snižují svoji produkci,“ dodal.

Německá vláda ovšem není jedinou, která v Evropě vyplácí šrotovací prémii s cílem pomoci domácím automobilkám. Poptávka po nových vozech se proto vyvíjela příznivě i na některých dalších evropských trzích. Třeba ve Ve Francii se v květnu prodej aut meziročně zvýšil o 11,9 procenta na 206 387 vozů. Naproti tomu ale například v Itálii nebo Španělsku zaznamenali propad.

Komentář Jaroslava Šonky (zdroj: ČT24)

Potřebuje ČR šrotovné?

Zavedení šrotovného schválil i český parlament. Spustit ho však může jen vládní kabinet, který zatím s tímto krokem vyčkává. České automobilky totiž i bez toho těží z podobných opatření v okolních zemích. Navíc český trh s osobními vozy podle čerstvých dat vzrostl v květnu víc než o pětinu. Podle Svazu dovozců automobilů za tím stojí především zavedení možnosti odpočtu DPH při nákupu osobních aut.