Švýcarsko prohlubuje recesi

Bern - Hospodářství alpské země bank se zmítá v sílící recesi. Její ekonomika klesla v prvním čtvrtletí roku 2009 meziročně o 2,4 procenta. V posledním kvartále loňského roku přitom Švýcarsko ubralo na hospodářské aktivitě 0,8 procenta. Alpská země se tak zařadila po bok celé řady dalších evropských států, které hospodářská a finanční krize srazila do recese a mezi kterými figurují i takoví velikáni, jako je Německo či Francie.

Na pádu švýcarské ekonomiky do červených čísel se podepsaly především jeho banky, tedy finanční, nikoliv výrobní sektor, který srazil do recese například Německo či Francii. Švýcarské banky půjčovaly peníze po celém světě a kvůli finanční krizi musely odepsat značné částky, o které je připravily špatné úvěry.

Z recese se švýcarská ekonomika nedostane nejméně dvě následující čtvrtletí. Tamní centrální banka očekává, že za celý rok by mohla ekonomika spadnou až o tři procenta, což by znamenalo nejhorší pokles za 30 let.

I když čísla přicházející ze Švýcarska nevypadají optimisticky, ve srovnání s dalšími státy Evropy si s 2,4procentním poklesem vede alpská země stále ještě poměrně dobře. Například hrubý domácí produkt Německa, které je pro Švýcarsko významným obchodním partnerem, se ve čtvrtletí propadl o 3,8 procenta.