Na každé dva Čechy připadá jedno auto

Praha - Osobních a lehkých užitkových vozů bylo v ČR ke konci roku evidováno 4,7 milionu. Jedno auto tak připadá na 2,2 obyvatele. V USA už před pěti lety připadal jeden vůz na jednoho obyvatele, naopak v Číně na 250. V roce 2007 bylo v Česku nově registrováno 418 tisíc automobilů. Více než polovinu z nich financovali budoucí majitelé s pomocí úvěru či leasingu.

Minulý rok byl charakteristický častějším dovozem ojetých aut ze zahraničí. Platí, že nové vozy kupují spíše firmy, ojeté především fyzické osoby. Stále více jsou vozy nakupovány prostřednictvím nějakého finančního nástroje. Auta z „druhé ruky“ jsou pořizována dominantně úvěrem. Lidé preferují úvěr především díky skutečnosti, že jsou ihned vlastníkem vozu a u ojetého vozu není třeba platit havarijní pojištění.
U nových aut je častější leasing, ten pomáhá firmám optimalizovat daňovou zátěž. V souvislosti s daňovou reformou se spekulovalo o „konci leasingu v Čechách“. Dle generálního ředitele GE Money Auto Milana Beutla trh žádnou takovou změnu nezaznamenal. „Podniky pořád zajímá výše měsíční splátky více než dopad na daně,“ nebojí se osudu finančního produktu Beutl.
 
Na trhu nových automobilů je stále nejatraktivnější Škoda, zvolilo ji 37 procent motoristů, její podíl však oproti roku 2006 klesl, tehdy do nové Škody usedlo 42 procent prvomajitelů. Dalšími nejprodávanějšími značkami jsou Ford a Renault.
 
Česko se ale už více než půldruhého roku stává lokalitou vysoké koncentrace starších vozů. Do poloviny roku 2006 bylo dovoleno registrovat v ČR jen auta mladší osmi let. Povolení dovozu i starších vozů má za následek, že 30 procent ojetých automobilů registrovaných v roce 2007 bylo starší než deset let.