Bakala ovládne největší logistickou firmu v Česku

Praha - Společnost OKD Doprava patřící do skupiny firem finančníka Zdeňka Bakaly kupuje skupinu Čechofracht, která je největším poskytovatelem logistických služeb v Česku. Bakala tak získá významný podíl na tuzemském trhu železniční dopravy, námořní, letecké a železniční spedice a logistiky. Informaci přinesl zpravodajský server iHned. Pokud obchod schválí antimonopolní úřad, stane se OKD Doprava jedním z nejvýznamějších dopravců nejenom v Česku, ale i ve střední a východní Evropě.

Kolik OKD za Čechofracht zaplatí, nebylo zveřejněno. Analytici ale cenu transakce odhadují přibližně na sedm miliard korun. „Dá se očekávat, že za podobné skupiny se platí jeden až jeden a půl násobek ročních tržeb a ty se pohybují někde kolem pěti miliard za celou skupinu,“ míní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

OKD Doprava koupí stoprocentní podíl v Čechofrachtu od společnosti Hattisburg Enterprises. „Čechofracht patří dlouhodobě k největším a nejznámějším společnostem na trhu mezinárodní přepravy, jsme proto rádi, že tuto úspěšnou a zavedenou značku můžeme přivítat v rodině OKD Doprava,“ řekl k transakci generální ředitel a předseda představenstva OKD Doprava Attila Boros.

OKD - dvojka v české dopravě

OKD Doprava, kterou zcela vlastní New World Resources Transportation, je po Českých drahách druhým největším železničním přepravcem v Česku. Její loňské tržby vystoupaly na 4,7 miliardy korun a hrubý zisk dosáhl 220 milionů korun. Bakalova investiční společnost RPG získala dopravní firmu spolu s těžebním holdingem OKD. Skupina je jedním z největších přepravců uhlí a komodit ve střední a východní Evropě.

Čechofracht působí na trhu mezinárodní přepravy od roku 1952, především v mezinárodním zasilatelství, námořní a železniční spedici, letecké přepravě, logistice a skladování. Skupina realizovala podle předběžných hospodářských výsledků v roce 2008 tržby přibližně 5,1 miliardy korun a provozního zisku přes 200 milionů korun.