Největší znečišťovatelé recyklují Kjóto

Washington - Na schůzce ministrů životního prostředí 17 největších ekonomik světa, která se z iniciativy amerického prezidenta Baracka Obamy koná ve Washingtonu, je podle odstupujícího českého ministra Martina Bursíka (SZ) vidět politická vůle k nalezení cest ke globální dohodě o snižování emisí skleníkových plynů, která má nahradit zásady Kjótského protokolu, jehož platnost vyprší koncem roku. Bursík, který se jednání reprezentantů zemí, jež produkují tři čtvrtiny světového množství emisí skleníkových plynů, účastní jako zástupce předsednické země Evropské unie, to dnes řekl českým novinářům. Washingtonská schůzka je jedním ze tří přípravných setkání před červencovým jednáním G8 v Itálii, které by mělo dát politický mandát k přípravě závěrečných dokumentů kodaňského summitu, ze kterého by nové „Kjóto“ mělo vzejít.

Nová americká administrativa pozvala politiky a vyjednavače pro otázky globálního oteplování do Washingtonu, aby diskutovali o nových technologiích a o tom, jak mohou pomoci rozvojovým zemím, aby překonaly fázi opakování chyb rozvinutého světa, uvedl Bursík. Cílem je, „abychom se dostali na dráhu bezuhlíkové a nízkouhlíkové ekonomiky“, dodal.

Podle ministra v demisi změnu technologií na nízkouhlíkovou ekonomiku v rozvojových zemích nemohou financovat pouze vyspělé země, ale musejí k tomu přispět i samy rozvojové země. Vystoupení některých zástupců, například z Číny nebo Indie, v této souvislosti označil za „velmi progresivní“.

USA: Viníkem oteplování je člověk

Schůzku zahajovala ministryně zahraničí Hillary Clintonová a neplánovaně její účastníky pozdravil v Bílém domě také prezident Obama. Spojené státy uznaly, že za vývoj podnebí je odpovědný člověk a že oteplování planety je jednoznačně největší globální problém lidstva, který USA považují za prioritu zahraniční politiky, řekl s odkazem na americké politiky Bursík.

Takzvané zelené technologie, které ještě před rokem byly na okraji zájmu, se teď stávají centrem plánů hospodářské obnovy celého světa, uvedl. „Tohle je naprosto zlomový rok. Jsme na cestě dohodnout se v Kodani, i když to nebude lehké. Hlavně se úplně mění způsob myšlení. To, co bylo až dosud okrajovou záležitostí, se stává absolutně dominantním tématem rozvoje a záchrany ekonomik,“ konstatoval předseda Strany zelených.

Větší angažovanost USA zapojí Čínu i Indii

Vstup USA do tohoto procesu označil Martin Bursík za naprosto klíčový. Pomůže to podle jeho názoru přesvědčit Čínu a Indii, aby se zapojily do globálních snah o snižování emisí skleníkových plynů. Až dosud tyto velké ekonomiky, podobně jako USA, stály mimo Kjótský protokol. Spojené státy navíc ještě neschválily důležitý zákon o obchodování s emisními povolenkami, což nebude v Kongresu snadné.

Martin Bursík o postoji Bushovy administrativy ke změnám klimatu:

„Uvědomme si, že tady bylo osm let mrtvo, přešlapovalo se na místě a administrativa bývalého prezidenta George Bushe investovala peníze do popírání klimatické změny.“

Účastníci schůzky se podle ministra životního prostředí v demisi shodli, že v době globální hospodářské krize přijímají občané investice z veřejných zdrojů do energetických úspor a ekologicky účinných technologií zpravidla pozitivně. „Obnovitelné zdroje energie, energetická účinnost a úspory či zcela nová infrastruktura se stávají hlavním plánem hospodářské obnovy. Je to příležitost, jak ekonomickou krizi řešit,“ zdůraznil ministr v demisi.