Nošovická Hyundai bude dodávat vozy do Mexika

Nošovice - Nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) připravuje smlouvu o dodávkách vozů pro Mexiko. Bude tak první tuzemskou automobilkou, která začne prodávat své vozy v této středoamerické zemi. Podle mluvčího automobilky Petra Vaňka to umožňuje dohoda o volném obchodu mezi Mexikem a ČR, která zrušila 17procentní clo, a vozy z nošovické továrny tak budou na tamním trhu konkurenceschopné. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

„Objem dodávek se teprve upřesňuje, konkrétní čísla ani termíny zatím nevíme. Pokud jde o jiné exotické trhy, momentálně kompletujeme dodávku pro Izrael a ostrov Réunion,“ konstatoval  Vaňek.

Továrna HMMC vyrábí vozy nižší střední třídy Hyundai i30 a od konce února i kombík i30 CW. Tento měsíc začala také s výrobou aut s novým dieselovým motorem U2 o objemu 1,6 litru a od podzimu začne vyrábět další model, víceúčelový vůz MPV Kia No3. Za letošní první čtvrtletí vyrobila automobilka v Nošovicích přibližně 20 tisíc nových aut a letos plánuje vyrobit asi 160 tisíc automobilů. Loni od zahájení výroby 10. listopadu do konce prosince vyrobila 14 tisíc vozů.

Od konce února se pracuje na plný výkon v rámci jedné směny 

Zatímco v lednu a v únoru se v nošovické továrně pracovalo jen čtyři dny v týdnu kvůli nízkému počtu objednávek, od konce února se situace změnila a továrna pracuje v rámci jedné směny na plný výkon. Přispěly k tomu šrotovací prémie v Německu. S předpokladem letošní výroby je podle Vaňka spojeno zavedení druhé směny.

Nošovická továrna největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor byla postavena se záměrem zásobovat celý evropský trh. Ceremoniál ke slavnostnímu otevření továrny za více než miliardu eur (asi 26,6 miliardy korun) se předběžně chystá na 14. května.