Microsoft vydělal o třetinu méně, tržby klesly poprvé po 23 letech

Seattle - Zisk amerického softwarového gigantu Microsoft se ve třetím finančním čtvrtletí končícím v březnu meziročně propadl o 32 procent na necelé tři miliardy dolarů (61,5 miliardy korun). Firma to oznámila v noci na dnešek. Tržby se snížily o šest procent na 13,6 miliardy dolarů. Zaznamenaly tak první meziroční pokles ve 23leté historii podniku. Společnost již v lednu oznámila, že musí poprvé přikročit k masovému propouštění a zrušit 5 000 pracovních míst.

„Neviděl jsem na konci čtvrtletí žádné zlepšení, které by mi dodalo naději, že se odrážíme ode dna,“ uvedl finanční ředitel podniku Chris Liddell. Akcie společnosti nicméně posílily, protože investoři přivítali pokračující úsilí o snižování nákladů.

Microsoft bude propouštět

Firma již v lednu oznámila, že musí poprvé přikročit k masovému propouštění a zrušit 5 000 pracovních míst. Jan Lodl ze serveru mobil.cz pro Českou televizi uvedl, že se jedná o jedno z největších propouštění v historii firmy. Čtvrtletní výsledky zahrnovaly jednorázové náklady 290 milionů dolarů související s tímto opatřením. Společnost rovněž odepsala investice v hodnotě 420 milionů dolarů. Microsoft nicméně zmírnil propad zisku snížením nákladů v některých oblastech. Firma například zredukovala výdaje na podporu prodeje a marketing o šest procent na tři miliardy dolarů.

Analytička Taunya Sellová, Ragen MacKenzie:

„Domnívám se, že to bylo dobré čtvrtletí v obtížném prostředí. Microsoft učinil dvě věci, které lze v obtížném prostředí dělat. Snažit se udržovat náklady na nízké úrovni a zajistit, aby spotřebitelé stále chtěli kupovat vaše produkty.“

Zisky Microsoftu pochází zejména z prodeje operačního systému Windows a podnikatelského softwaru, jako je například kancelářský balík Office. Společnost dnes uvedla, že je na cestě k vydání nové verze operačního systému, který nazve Windows 7, v příštím finančním roce, jenž začne v červenci. Lodl přemítá, že firma omezí výdaje na méně důležité projekty jako jsou hry či méně klíčový software. Od Windows 7 očekává zacelení díry v poptávce po neúspěšné verzi Vista.

Jan Lodl glosoval výsledky Microsoftu pro Českou televizi:

„Zisk Microsoftu je pořád velmi slušný. S trochou nadsázky se dá říct, že kdyby nějaká firma měla takové výsledky jako má Microsoft, tak by mluvila o svých nejlepších výsledcích v historii.“

Čtvrtletní výsledky ilustrují dopad současné hospodářské a finanční krize i na největšího světového výrobce softwaru. Výjimku ale potvrdil třeba jeho největší konkurent. „Apple vyhlásil nejlepší výsledky v historii firmy, ale pravda je, že jemu k tomu pomohl prodej telefonu iPhone a notebooky nebo počítače tam nehrály takovou roli,“ řekl České televizi šéfredaktor serveru lupa.cz Patrick Zandl. Microsoft nicméně zůstává jednou z nejziskovějších a nejbohatších firem na světě.

Jan Lodl
Zdroj: ČT24