Kalousek chce udržet deficit pod 150 miliardami korun

Praha - Deficit státního rozpočtu se dá pro příští rok udržet pod 150 miliardami korun. Dnes to v pořadu Otázky Václava Moravce řekl ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Zároveň ale vysvětlil, že navržený rozpočet bude na podzim kritizován ze všech stran. Úřednická vláda ho totiž musí předložit 30. září, tedy pár dní před plánovanými předčasnými volbami.

Odstupující vláda bude rovněž jednat o upravení rozpočtu pro letošní rok. „Udržet schodek pod 150 miliard se dá, ale bude to bolet,“ připustil Kalousek. Ministr financí předloží do konce dubna nové úřednické vládě základní rámec státního rozpočtu pro rok 2010. Jeho návrh ale nevyčerpá povolené výdajové limity, jak je schválila Poslanecká sněmovna. Kdyby limity dodržel, deficit by se vyšplhal přes 170 miliard korun. „To bych pokládal za mimořádně nebezpečné,“ dodal.

Úřednická vláda nebude rozhodovat o euru

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Kalousek zároveň uvedl, že úřednická vláda nebude schopná určit datum vstupu Česka do eurozóny. „Přijetí eura je politické rozhodnutí, to úřednická vláda udělat nemůže,“ vysvětlil Kalousek. S tím souhlasí i šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek: „Je to rozhodnutí, které ovlivní život na desítky let. Hodit to na úřednickou vládu by bylo nezodpovědné.“ Jako reálné datum se jeví přijetí eura v letech 2013 - 2015.