Exekucí loni opět dramaticky přibylo. Vyhrotí situaci hospodářská krize?

Praha - Za osm let existence Exekutorské komory neustále přibývá navržených exekucí. Za rok 2007 jich přibylo téměř o 40 procent a sama komora tím byla poněkud zaskočena. Předloňský rekord ale vymahači dluhů loni ještě posunuli. Místo 420 tisíc v roce 2007 nařídily loni soudy přes 600 tisíc exekucí. V Interview ČT24 to uvedla nová prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková s tím, že by hospodářská krize mohla toto číslo v následujících letech ještě zvýšit.

Z loňského nárůstu počtu exekucí Tvrdková krizi neviní. Ekonomická situace Česka byla loni ještě celkem stabilní. Rapidní nárůst množství vymáhaných pohledávek spatřuje spíše ve vysoké úspěšnosti exekutorů. „Zřejmě věřitelé vidí, že exekuční řízení funguje, a proto podávají návrhy na nařízení dalších a dalších exekucí tak, aby jejich pohledávky byly vymoženy,“ řekla České televizi.

Krize číslo zvýší, ale ne hned

Interview ČT24

Krize ale na množství nařízených exekucí v nadcházejících letech mít vliv také bude, letos to však zřejmě ještě nebude. „Ony ty důsledky krize z toho procesního hlediska budou mít určitě velké zpoždění,“ poznamenala Tvrdková. Než je totiž možné obrátit se na exekutora, musí mít věřitel pravomocné rozhodnutí soudu, které vymáhání dluhu umožní. Musí tedy nejprve proběhnout soudní řízení, a to běžně trvá několik měsíců, ve složitějších případech i několik let.

Nejsou exekutoři přetíženi?

S rekordním nárůstem počtu vymáhaných pohledávek vyvstává také otázka, zda na svou práci exekutoři vůbec stačí. Vzhledem k tomu, že se jejich počet v Česku pohybuje jen kolem 125, připadá na každého z nich více než 4 000 řízení za rok. Za každý pracovní den tak musí vyřídit 16 případů.

Nová prezidentka ale zvýšení počtu exekutorů žádat nehodlá. „Na české poměry je to dostačující,“ podtrhla. Každý exekutor totiž podle ní může zaměstnat libovolný počet pracovníků, kteří mu s vymáháním dluhů pomohou. I když Česko má mnohem méně exekutorů než například sousední Slovensko, které jich uživí 300, ti čeští si s přívalem práce umí poradit.