Pivo loni teklo menším proudem

Praha - České pivovary vyrobily v loňském roce 19,8 milionu hektolitrů piva, což je o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Přesto je to zatím druhý nejlepší výsledek. Oznámil to dnes předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Nejvíce českého piva i přes mírný pokles spotřeby vypili Češi, rekordní objem moku se však podařilo vyvézt.

„Ekonomické problémy světové a domácí ekonomiky celkovou produkci našich pivovarů prakticky neovlivnily a pokles domácí spotřeby je trvale nahrazován výrazným nárůstem exportu,“ uvedl výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Nejvíc piva vyrobil Plzeňský Prazdroj, následovaný Pivovary Staropramen, pivovarnickou skupinou Heineken Česká republika, Budějovickým Budvarem a skupinou PMS Přerov. Největší pivovary vyprodukovaly 86,2 procenta domácí výroby.

Nejvíc piva pro Čechy

Drtivá většina české pivní produkce skončila i loni u českých spotřebitelů. Ti vypili celkem 16,1 milionu hektolitrů. Ve srovnání s rokem 2007 se však jedná o 1,3procentní pokles. Naopak za hranice směřovalo o 3,2 procenta víc, celkem 3,7 milionu hektolitrů.

Vývoz českého piva se zvyšuje dlouhodobě. Mezi lety 2000 a 2008 už vyrostl na víc než dvojnásobek. Zatímco v roce 2001 činil průměrný export pivovarů 10,4 procenta produkce, loni to bylo už 18,7 procenta. Nejvíc moku se vyváží tradičně do Německa a na Slovensko. Na třetím místě nastala loni změna, když Rusko předstihlo nyní čtvrtou Británii následovanou Spojenými státy a Švédskem. Celkem je české pivo k dostání ve více než 60 zemích světa.

Pivo letos zdražovat nebude

Přestože loni se ekonomické problémy na výrobě ani spotřebě piva nepodepsaly, letos lze podle odborníků čekat něco jiného. „V letošním roce 2009 se ukazuje, že pokles je kolem deseti procent, v lednu a v únoru,“ přiznává Veselý. Horší prodejní čísla na začátku roku však mohou být také dílem tuhé zimy, která lidi od pití piva spíš odrazuje. „Určitě se bude rozhodovat v letních měsících, které řeknou to, jak dopadne letošní rok,“ dodal mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.

Finanční krize sice budí obavy u výrobců piva, sami zákazníci ale mohou spát klidně. Ke zdražení piva letos pravděpodobně nedojde. „Za dané situace zvýšit cenu z hlediska pivovarů je velice riskantní taktika,“ vysvětlil Veselý.

Míň desítky a víc nealka

I v pivním průmyslu se projevují dlouhodobé trendy. Několik let už například klesá výroba výčepních piv na úkor výroby ležáků, čili „jedenáctek“ a „dvanáctek“. Přesto se „desítky“ na celkovém výstavu loni podílely většinovými 63 procenty. Rychlým tempem roste taky výroba nealkoholického piva, loni ho pivovary vyprodukovaly bezmála 600 tisíc hektolitrů. Na trhu je v současné době 23 značek nealka, vyráběných ve 21 pivovarech. Stále oblíbenější jsou i pivní speciály.

  • Výstav českého piva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/759/75847.jpg
  • Sudy piva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/759/75849.jpg