Maloobchod v lednu klesl mírněji, než se čekalo

Praha - České maloobchodní tržby v lednu meziročně klesly o 3,3 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní klesl obchod o 1,8 procenta. Data sice potvrzují, že spotřebitelská poptávka v ekonomice klesá, trh však čekal ještě větší pokles. Sezonně očištěné tržby ve velkoobchodě, maloobchodě a v opravách motorových vozidel meziročně klesly o 10,9 procenta a bez očištění o 14,2 procenta.

„Lednový výsledek podle maloobchodních tržeb překvapil meziročním poklesem pouze o 3,3 procenta, tento pozitivní výsledek je ovšem díky revizi starších dat o maloobchodě statistickým úřadem. Kdyby k ní nedošlo, výsledek za leden by byl daleko horší,“ komentoval čísla Jiří Škop z Komerční banky. Analytik společnosti Patria David Marek zase soudí, že kdyby nedošlo k poklesu poptávky po automobilech, byl by meziroční růst maloobchodu dokonce kladný.

Markéta Šichtařová, analytička Next Finance:

„Dnešní data jsou přesto pro finanční trh mírně pozitivním překvapením. Trh očekával pokles maloobchodu kolem 3,8 procenta. Zdá se, že ekonomové již podlehli mediálnímu tlaku a vidí vše až zbytečně černě. Spotřeba domácností přitom na rozdíl od jiných makroekonomických indikátorů nereaguje tak dramaticky.“

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

O měsíc dříve se maloobchodní tržby podle revidovaných údajů zvýšily o 0,1 procenta, zatímco původně statistici uváděli pokles o 2,9 procenta. „Zdá se, že tato revize přiblížila maloobchod údajům o spotřebě domácností v rámci HDP, když spotřeba vrostla ve čtvrtém čtvrtletí 2008 překvapivě o 2,8 procenta meziročně,“ uvedl Škop. Struktura maloobchodu podle něj potvrdila výrazný pokles prodejů automobilů o 14,7 procenta.

Letos by měla spotřeba domácností ubrat, nicméně do negativních čísel se asi nedostane, míní Škop. „To ovšem neplatí o maloobchodu, kde očekáváme meziroční poklesy v první polovině letošního roku,“ doplnil.


Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostly v lednu sezonně očištěné tržby v maloobchodě v 27 zemích EU reálně meziměsíčně o 0,6 procenta, meziročně po očištění o pracovní dny klesly o 1,2 procenta. Nejrychleji rostly tržby v Británii o 2,9 a v Polsku a ve Švédsku shodně o 1,9 procenta. Nejvíce se snížily v Lotyšsku o 19,8 procenta, Litvě o 15,2 procenta a Estonsku o 12,9 procenta.