Nová norma přinese větší kontrolu exekutorské práce

Praha - Legislativní rada vlády dnes doporučila kabinetu schválit novelu exekučního řádu. Podle novely budou exekutoři pod větší kontrolou, hlavním cílem je přiměřenost zabavování majetku a zrychlení celého procesu. Novela předložená ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem získala podporu i opoziční sociální demokracie a předpokládá se, že v platnost vejde nový exekutorský řád již v červnu.

„Shodli jsme se na rychlé novele. Mohla platit během několika měsíců, aby před prázdninami nabyla účinnosti,“ informoval poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Cílem nového zákona je zabránit případným excesům exekutorů a celý proces uspíšit. „Pokud exekutor prodá určitý majetek dlužníka, pak bude v zákoně jasná lhůta, kdy má dát peníze věřiteli. Tak tomu dnes bohužel není a věřitelé často čekají měsíce,“ dodal Pospíšil.

Legislativní rada vlády má pro změnu řádu další argument, a tím je ekonomická krize. „Pokud je u nás dnes vedeno asi půl milionu exekucí, tak prohlubující se ekonomická krize může tento počet až zdvojnásobit,“ upozornil předseda Legislativní rady vlády Pavel Svoboda.

Exekutorská komora pod kritikou ministra

Exekutorská kontrola čelí v posledních měsících stále větší kritice, ministerstvo jí vyčítá, že nad exekutory nemá dostatečnou kontrolu. „Za dobu existence Exekutorské komory v zásadě nebylo dotaženo do zdárného konce ani jedno kárné řízení, a některá se táhnou už dokonce pět let, některé kontrolní mechanismy v rámci komory nefungují,“ řekl Petr Mlsna z odboru vládní legislativy.

Ministr spravedlnosti dokonce vyzval vedení komory k rezignaci. Popudem byly průtahy při spouštění internetové databáze exekucí. Prezident komory Juraj Podkonický se hájil tím, že za nespuštěním centrální evidence je neochota určité skupiny lidí uvnitř komory nalévat data do evidence, a tím odkrýt, jak na tom vlastně jsou a kolik exekucí vedou.