Stát letos vydělá na mýtném i přes krizi 3,5 miliardy

Praha - I když výběr mýtného na českých dálnicí klesá, stát nad výdělkem nespláče. Karel Feix, generální ředitel firmy Kapsch, která výběr elektronického mýtného v Česku zajišťuje, v rozhovoru pro ČT24 řekl, že by stát měl po odečtení všech nákladů na mýtném letos vydělat 3,5 miliardy až 3,8 miliardy korun. Výběr by se tak měl vrátit zpět na úroveň roku 2007.

Podle Feixe propad výběru mýtného oproti roku 2008 státní investici nijak neohrozí. „Rok 2008 se projevil hodně velkým nárůstem dopravy. Teprve na konci roku nastal určitý zlom,“ vysvětlil. Za celý rok 2008 se tak mýtu vybralo celkem 6,14 miliardy korun, pro letošní rok Kapsch počítá se sumou kolem 5,5 miliardy korun.

„Čistý přínos pro stát by měl být něco kolem 3,5 miliardy až 3,8 miliardy,“ upřesnil Feix. Od celkových zisků se totiž musí odečíst náklady na provoz celého systému, které se pohybují kolem 900 tisíc ročně, a splátky za pořízení systému. Splácet se přitom bude ještě po celý rok 2009, pak by tato povinnost měla Česku již odpadnout a přínos výběru mýtného by tak měl být vyšší.

Interview ČT24

Méně peněz se vybírá i jinde

Propad výběru mýtného není nijak překvapivý. Způsobila ho světová hospodářská krize, kvůli které dopravci nemají tolik zakázek a omezují množství jízd. „Čísla nejsou jiná než v jiných zemích Evropské unie. Ve Španělsku je propad o 25 procent,“ zdůraznil Feix. A podobně jsou na tom i další evropské země. Zhruba o dvacet procent menší zisky z mýtného hlásí také například Belgie či Velká Británie.

Systém elektronického mýtného v České republice funguje od ledna 2007. Prozatím se tímto způsobem zpoplatňuje využití dálnic a rychlostních silnic pouze v případě vozidel s hmotností nad 12 tun. Výhledově se uvažuje i rozšíření systému na automobily nad 3,5 tuny, což by pro stát nemělo znamenat žádnou dodatečnou investici, protože systém je na tento krok plně připraven. Mýtné řidiči nyní platí zhruba na 2000 kilometrech českých silnic.

Mýtné v Česku
Zdroj: ČT24