Zemědělci v Praze na protest rozlévali mléko a rozdávali jogurty

Praha - Přibližně osm tisíc zemědělců dnes v Praze protestovalo proti nerovnému systému dotací z Evropské unie a zoufalé situaci chovatelů dojného skotu. Kolem půl jedenácté se farmáři shromáždili před budovou ministerstva zemědělství v Těšnově, kde vyslechli projevy řečníků včetně ministra Petra Gandaloviče (ODS). Poté se vydali k hotelu Marriott, kde toho času pobývá evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová, které předali své písemné požadavky. Před hotelem také rozlili 50 litrů mléka a rozsypali 200 kilogramů obilí. Demonstraci zemědělci zakončili krátce před 13:30 na Václavském náměstí, kde mimo jiné rozdávali jogurty a nakonec zazpívali píseň "Ach synku, synku".


Transparenty jako „Žádáme rovné podmínky v EU“, „Chceme chovat krávy, ne poslouchat voly“ či „Spravodlivé podmienky pre všetkých“ zavlály nad několikatisícovým davem. Zemědělci, kteří se do Prahy sjeli z různých koutů střední Evropy, požadují nápravu nespravedlnosti, za kterou mají nerovný systém agrárních dotací Evropské unie.

Své kolegy přijeli podpořit také „bohatší“ zemědělci z Rakouska či Německa. Demonstranti si na podporu přivedli také dvě krávy, za což jim ovšem podle Státní veterinární správy hrozí pokuta několik desítek tisíc korun za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. „Tady nejde o to někoho šikanovat, ale aby si uvědomil, že to pro ta zvířata určitě není věc vhodná a že to je takové trochu nerozumné,“ řekl její mluvčí Josef Duben s tím, že sice zřejmě šlo o soukromou iniciativu, ale „žádná zvířata se nesmějí k takovýmto akcím používat.“

Je možné změnit systém dotací dříve než v roce 2013?

Jan Veleba ve svém projevu zopakoval, že čeští zemědělci požadují, aby dostávali stejné dotace jako rolníci ze starých členských zemí EU již od roku 2010, a ne až po roce 2013. „Požadujeme také kroky k záchraně dojného skotu. Dnešním dnem naše úsilí nekončí, ale začíná,“ prohlásil.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič ovšem demonstrující upozornil, že způsob rozdělování dotací byl dohodnut v přístupových smlouvách České republiky k Evropské unii, které byly poté potvrzené referendem v ČR a ratifikačním procesem v dalších zemích EU. „I já jsem pro rovné podmínky v EU, ale demonstrovat jste měli před pěti lety, kdy naši předchůdci podmínky vyjednávali,“ řekl Gandalovič. Do roku 2013 proto podle Gandaloviče nelze systém změnit.

Petr Gandalovič, ministr zemědělství:

„Bude velký boj, aby podmínky byly rovné po roce 2013, tak nás podpořte.“

Na Václavském náměstí rolníci veřejnosti rozdávali české mléčné výrobky a letáky vysvětlující důvody protestu. Farmáři položili pod sochu svatého Václava několik věnců, které podle nich symbolizují neutěšený stav českého zemědělství. Celá akce, které se podle policejních odhadů zúčastnilo 8 tisíc lidí, skončila před 13:30 společným zpěvem písně „Ach synku, synku“.