Zákon o přeměně Budvaru možná v květnu ve sněmovně

České Budějovice - První krok k plánované privatizaci českobudějovického pivovaru, návrh zákona o jeho přeměně z národního podniku na akciovou společnost, začne poslanecká sněmovna projednávat možná již v květnu tohoto roku. S chystaným krokem opozice nesouhlasí. Právní úpravu doporučuje analýza, kterou si vláda nechala před časem vypracovat. Hlavním důvodem vydání zákona je zachování ochranných známek tradičního českého výrobce "tekutého chleba", který s americkou skupinou Anheuser-Busch vede po celém světě více než stovku soudních pří. Chystané odstátnění se dle dřívějších prohlášení vládních představitelů nestihne dokončit v tomto funkčním období.

„Máme připraven návrh zásad zákona, který musí jako speciální zákon o Budvaru jít do parlamentu a zajistit, aby Budvar nepřerušil svoji právní kontinuitu,“ řekl dnes při pracovní návštěvě Jihočeského kraje ministr zemědělství Petr Gandalovič. Celý proces příprav privatizace se podle něj protáhl právě kvůli známkoprávnímu riziku, které hrozí jak v zemích mimo Evropskou unii, tak v současnosti i v jejím rámci.

Oni i premiér Mirek Topolánek už ale dříve řekli, že případná privatizace pivovaru se nestihne dokončit během funkčního období této vlády, které by mělo vypršet v roce 2010. Předání Budvaru ze státních rukou by podle vlády umožnilo další rozvoj firmy.

Petr Gandalovič:

„Do Budvaru by měl vstoupit strategický partner. Osobně si myslím, že stát žádný pivovar vlastnit nemusí.“

Ačkoli vláda označuje chystaný speciální zákon jako transformační a nikoli jako privatizační, opozice je ostře proti. Komunisté připravovanou legislativní úpravu chápou jako předstupeň prodeje podniku do soukromých rukou. I sociální demokraté se k němu staví přinejmenším rezervovaně.

Místo soudů raději odkup

Už dříve se objevily i spekulace o případném prodeji českého pivovaru skupině Anheuser-Busch. Například list Wall Street Journal loni přinesl informaci, že s převzetím amerického výrobce, který produkuje pivo značky Budweiser, zdědí belgická společnost InBev více než 100 soudních pří ve 30 zemích světa s pivovarem Budvar, který značku Budweiser nebo Bud registruje ve více než 60 státech. Někteří analytici tak očekávají, že ve snaze vyhnout se vysokým soudním nákladům by InBev mohl státem vlastněnou tradiční společnost koupit. List odhadl cenu Budvaru na dvě miliardy dolarů (asi 42 miliard korun).

Anheuser-Busch
Zdroj: ČT24