Zájem Čechů o dovolenou klesá

Praha - Cestovní kanceláře očekávají až třetinový propad poptávky po letních dovolených. Velký pokles odbytu se dotkne hlavně těch, které jsou zaměřené na nízkopříjmové obyvatelstvo. O zákazníky se cestovky před letní sezonou začínají přetahovat již nyní. Bojují slevami a také varováním před zdražováním v budoucnu. Zlevňují také tří a čtyřhvězdičkové hotely. Ty luxusní však naopak zdražují. Následkem krize je možné, že několik menších cestovních kanceláří zanikne.

Cestovní kanceláře poprvé po dvaceti letech přiznávají, že zájem Čechů o dovolenou je menší, než čekaly. V nejčernějších odhadech pak může jít až o třetinový pokles poptávky. „Letos bude nejhorší rok v novodobé historii. Podle čísel, které máme k dispozici, se očekává propad prodejů na trhu o 20 až 30 procent,“ uvedl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Zástupci Asociace cestovních kanceláří věří, že k takto dramatickému snížení nedojde. Tvrdí, že jelikož byl rok 2008 extrémně dobrý, jakákoli situace bude ve srovnání s ním vypadat jako pokles. „Cestovat se bude. Možná se utratí méně a bude se jezdit jinam, ale dovolenou si odpustí málokdo,“ dodává Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří.

Hrozba zdražováním nezabrala 

Velké cestovní kanceláře jako například Čedok nebo Exim Tours čelí stagnaci již nyní. Snaží se proto přilákat klienty na různé slevy. Ještě před měsícem navíc většina z nich v čele s CK Fischer tvrdila, že od března zdraží zájezdy o 20 procent. Na zákazníky to ale nezabralo.

Podle Jiřího Jelínka, výkonného ředitele cestovní kanceláře Fischer, se dá předpokládat nárůst zájezdů koupených na poslední chvíli, tzv. last minute. Očekává se také pokles zájmu o destinace jako jsou Bulharsko či Tunisko, které nemohou nabídnout tak kvalitní služby jako například Španělsko či Řecko.

Menší zájem lidí o dovolenou vymaže podle expertů z trhu několik desítek malých cestovek, které mohou odkoupit jejich konkurenti. Třeba Čedok už v minulosti několikrát připustil, že si na některé své menší soupeře již brousí zuby. Česko má v přepočtu na deset tisíc obyvatel nejvíce cestovních kanceláří v Evropě.