V Bruselu pokračuje daňový evergreen

Brusel - V evropské metropoli opět jednají ministři hospodářství a financí o úpravách daně z přidané hodnoty. Za české předsednictví na něm vystoupí ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který se pokusí své kolegy přesvědčit o přeřazení některých služeb, například kadeřnictví, restaurací či drobných oprav, do snížené sazby daně. I když většina zemí Evropské unie se změnami souhlasí, Kalousek podle svých slov není přehnaně optimistický, musí pro něj totiž zvednout ruku všech 27 členských zemí.

Kalousek dnes ministrům evropských zemí předloží představu kompromisního řešení přeřazení některých služeb s vysokou přidanou hodnotou práce do nižší sazby DPH. Doufá, že dosažení konsensu není zcela bez šance, i když příliš optimistický není.

„Je docela dobře možné, že se nám tu dohodu nepodaří uzavřít. Drtivá většina zemí souhlasí s tím návrhem, nicméně existuje několik, které buď mají nepřekonatelný problém nebo to chtějí doplnit o nějakou položku, která je nepřijatelná pro ten zbytek,“ podtrhl Kalousek před jednáním.

Evropská unie se na úpravě pravidel pro daň z přidané hodnoty není schopna domluvit již řadu let. Naposledy si na této problematice vylámalo zuby francouzské předsednictví, které stejně jako jeho předchůdci nedokázalo přimět evropskou sedmadvacítku k domluvě.

Ministr financí Miroslav Kalousek na jednání Ecofinu
Zdroj: ČT24