General Motors hrozí bankrot

Praha - Největší americká automobilka General Motors možná nynější krizi nepřežije. Společnost v roční zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy upozornila, že by mohla být nucena vyhlásit bankrot. Budoucnost automobilky závisí na ozdravném plánu. Pokud se nepodaří jeho složitou realizaci dokončit, firma zkrachuje.

Externí auditoři, kteří pomáhali výroční zprávu sestavovat pokazují na opakované provozní ztráty, nedostatečný kapitál a neschopnost automobilky generovat dostatek hotovosti k plnění závazků. To by mohlo pro General Motors představovat vážný problém.

Křehkost byznysu si uvědomuje i samo vedení firmy. „Naše budoucnost je závislá na naší schopnosti realizovat ozdravný plán,“ napsala automobilka ve výroční zprávě. „Jestliže v tom z jakéhokoliv důvodu selžeme, nebudeme schopni v dlouhodobém horizontu pokračovat a budeme se zřejmě muset uchýlit pod ochranu amerického zákona o bankrotu,“ dodala.


Na špatné zprávy okamžitě zareagovaly akciové trhy. Akcie General Motors se propadly o 15 procent na hodnotu 1,87 dolaru.

Dnešní oznámení bylo již druhou špatnou zprávou, kterou největší americký výrobce automobilů v tomto týdnu zveřejnil. Včera finanční ředitel firmy Fritz Henderson připustil, že evropským divizím GM - Opelu a Vauxhallu - nejspíše dojde během března či dubna hotovost a budou stát před kolapsem.

General Motors nahromadila za poslední tři roky ztrátu ve výši 82 miliard dolarů. Z toho 30 miliard jí přibylo v loňském roce především kvůli propadu prodejů vyvolaném finanční krizí. Aby firmu zachránily, poskytly jí v lednu Spojené státy garance na úvěr 13,4 miliard dolarů. Automobilce to ale nestačilo a nyní žádá dalších 30 miliard.