Padělaných peněz loni přibylo

Praha - Padělatelé se minulý rok opravdu činili, české úřady tak loni zadržely víc než čtyři a půl tisíce falešných bankovek a mincí. V roce 2007 to přitom bylo o tisícovku méně. Vyplývá to z čerstvých údajů České národní banky. Celkem byl loni nárůst odhalených padělků 30 procentní, v úhrnu šlo o falešné peníze představující hodnotu 5,25 milionu korun. Dlouhodobě však padělaných bankovek ubývá, můžou za to hlavně lepší ochranné prvky.

„Postupně se kvalita našich bankovek zlepšuje a poslední prvky, které jsme v loňském roce začali používat na nové první dvoutisícikorunové bankovce, jsou velice zajímavé a těžko padělatelné, zatím se nám neobjevil jediný padělek,“ pochvaluje si člen Bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek. „Drtivá většina všech padělaných bankovek byla zadržena přímo v oběhu, to samo o sobě hovoří o nízké kvalitě pokusů o padělání,“ řekl ke statistice Řežábek.

Ani lepší ochranné prvky sice padělatelům falšování bankovek neznemožní, výroba falzifikátů se však neúměrně prodražuje a řada z nich si proto padělání rozmyslí. V návaznosti za to, kolik padělků je zadrženo a zda se jedná o organizovanou skupinu, hrozí hříšníkům trestní sazba od 2 do 15 let trestu odnětí svobody.

Více eura = méně koruny

Ještě v roce 2006 bylo V Česku zadrženo 7 834 padělků. Ke snižování jejich počtu přispívá také postupné rozšiřování eurozóny. Díky němu už pro padělatele česká koruna není tolik zajímavá. Naopak roste obliba dolaru a právě evropské měny. Padělaných eurových bankovek loni úřady zabavily přibližně půl milionu kusů. „Jestliže my máme jeden padělek přibližně na sto sedmdesát tisíc kusů bankovek a euro je jeden padělek přibližně na jednadvacet tisíc kusů bankovek, je to velký rozdíl,“ upozorňuje Řežábek.

Podle Europolu bylo loni odhaleno asi dvacet nelegálních tiskáren a rozbito několik zločineckých sítí, které se paděláním eur zabývaly. Špatnou zprávou však je, že padělky, které se nadále objevují v zemích eurozóny, jsou stále dokonalejší.