Španělsko přestává lákat víc a víc turistů

Madrid - Poprvé od okamžiku, kdy Španělsko začalo v roce 1995 počet zahraničních turistů navštěvujících Iberský poloostrov evidovat, nevykázal loňský rok statistický růst. Nižší návštěvnost způsobily jak růst eura, zvláště vůči britské libře, tak globální ekonomická krize. Celkové příjmy z turistiky se však loni nepatrně zvýšily o 0,1 procenta na 50 miliard eur (1,4 miliardy Kč). Španělsko je druhou největší turistickou destinací na světě za Francií.

Počet britských turistů ve Španělsku loni klesl o tři procenta na 15,7 milionu, protože Britové kvůli poklesu libry vůči euru o 23 procent začali dávat přednost oblastem mimo eurozónu. Počet německých turistů se sice téměř nezměnil, celkem jich přijelo do země deset milionů, počet turistů z Francie se však snížil o 8,5 procenta na 8,1 milionu.

Cestovní ruch zaměstnává ve Španělsku jednoho ze sedmi pracujících a na hrubém domácím produktu se podílí zhruba deseti procenty. Vláda doufala, že sektor zůstane silným pilířem ekonomiky, protože největší španělské průmyslové odvětví, stavebnictví a reality, po deseti letech rozkvětu prudce kleslo.