Východisko z plynové krize: jádro a prolomení těžebních limitů

Praha - Součásná krize v dodávkách ruského plynu do Evropy potvrzuje, že by se mělo Česko v budoucnosti více orientovat na jadernou energetiku. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Tyto úvahy se objevily i v návrhu státní energetické koncepce. Její koncepci chce sociální demokracie schvalovat v Poslanecké sněmovně, vláda je ale proti.

Základní výhodou jaderného paliva je podle Římana možnost jeho snadného uskladnění na dlouhé roky dopředu. Ministr nezapomněl ani na zásoby uhlí, jehož těžbu nyní omezují od roku 1991 takzvané těžební limity. Vláda podle něj limity neruší, ale otevírá jejich zrušení diskusi. S návrhem ale nesouhlasí Strana zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle něj je nutné koncepci zásadně přepracovat. 

„Odepsat ty zásoby by byla neskutečná tragédie,“ podpořil ministra jeho stínový protějšek z ČSSD Milan Urban. Podporu u něj Říman našel i co se týče využití jádra. Sociální demokracie chce také v nejbližších týdnech už podruhé navrhnout, aby energetickou koncepci státu schvalovala na návrh vlády sněmovna. Pokud by nebyla spokojená, vrátila by ho k přepracování. Podle ministra Římana je ale tato koncepce výsostnou záležitostí vlády. Před schvalováním koncepce v Parlamentu varoval i ekonom a bývalý ministr průmyslu Vladimír Dlouhý, podle něj existuje mnoho lobbistických skupin, které do koncepce budou mezi poslanci prosazovat své zájmy.


Pracovní verze návrhu energetické koncepce, kterou před několika dny zveřejnil týdeník Ekonom, počítá s prolomením limitů těžby hnědého i černého uhlí a také s využitím všech dostupných zásob uranu. Podíl výroby elektřiny z jádra by měl už roku 2030 vzrůst z dnešní třetiny na zhruba polovinu. Podíl plynových elektráren by měl zůstat zhruba stejný jako dnes, tedy na pěti procentech.