Volání z telefonních budek Telefónica je ode dneška o 150 procent dražší

Praha - Lidé, kteří jsou zvyklí telefonovat z telefonních budek společnosti Telefónica O2, si za hovor od dnešního dne značně připlatí. Minuta volání na pevnou linku zdražila o 150 procent, tedy z 2 korun na 5 Kč. Cena volání do mobilních sítí zůstala nezměněná. Zvýšením sazeb se Telefónica snaží snížit ztrátu, kterou jí provoz sítě veřejných telefonních budek způsobuje.

Telefónica ode dneška zvedla cenu jednoho impulzu na 15 korun z dosavadních 10 korun. Zároveň ale délku impulzu při volání na pevné linky zkrátila z pěti minut na tři, což ve svém důsledku znamená, že cena minuty hovoru vzrostla o tři koruny.

Ke změnám ale dochází i při účtování telefonování do mobilních sítí, a to i přesto, že zde cena jedné minuty hovoru vyjde stále na 15 korun. Telefónica se rozhodla prodloužit u tohoto typu volání impulz ze 40 sekund na minutu. I po zdražení tak stále účtuje za sekundu hovoru 0,25 koruny.

Telefonní budky se v České republice potýkají s výraznou neefektivností. Zatímco ještě v 90. letech lidé zejména na venkově jásali, když se v jejich obci objevila telefonní budka, dnes dávají stále ve větší míře přednost telefonování z tepla domova, často z mobilního telefonu.

Operátor, který budky provozuje, i stát, jenž na ně přispívá podle Českého telekomunikačního úřadu více než 100 milionů korun ročně, tak začínají uvažovat o masivním rušení telefonních budek. Ze zhruba 24 tisíc, které jsou v provozu nyní, by se mělo do roku 2012 zrušit téměř 10 tisíc.