Pokles světových burz pokračuje

Praha - Akciové trhy znovu ztrácejí. Asijské burzy se propadly až o 7 procent. Pokles hlásí i evropské trhy. Pražské burza začala obchodování s poklesem více než 3 procenta. Makléři čekají na další zasedání americké centrální banky. Ta by měla znovu snížit úrokové sazby.

Příčiny poklesu jsou stále stejné. Investoři se obávají recese ve Spojených státech a jejích případných dopadů na světovou ekonomiku. O 4 procenta se dnes propadla tokijská burza. „Obnovený pokles podpořilo prohlášení japonského ekonoma banky Goldman Sachs, že japonská ekonomika se možná už nachází v recesi a hrozí oslabení domácí poptávky,“ uvedl obchodník Patria Direct Marcel Petrík.

Zřejmě nejvíce dnes ale oslabila burza v Šanghaji. Hlavní index zde klesl o 7,2 procenta. Podle obchodníků ale za ztrátami z části stojí nepřízeň počasí. Na mnoha místech v centrální a východní Číně totiž hustě sněží, a počasí tak znemožňuje zásobování a dopravu. „Asie je výrazně závislá na exportu a tedy silně napojená na světové finanční trhy. Takže jakákoliv nejistota na finančních trzích se do Asie rychle přelije, a to samozřejmě silně zasáhne jak spotřebu, tak investice,“ míní analytik Royal Bank of Scotland Ben Simpfendorfer.

Taky v Evropě otevřely finanční trhy poklesem. Londýnská nebo frankfurtská burza byly ráno zhruba procento v minusu. Pražská burza ztratila při otevření ještě víc. Hned zkraje obchodování se propadla o 3,1 procenta. Nenavázala tak na rekordní zisky z konce minulého týdne.