Nezaměstnanost poroste, jak si najít nové místo?

Praha - Přijít o práci není ostuda a v době finanční krize se výpověď rozhodně netýká jen těch, co pracují špatně. Personalisté i poradci pro hledání místa nově nezaměstnaným radí, aby se nezbavovali pracovních návyků a práci začali hledat okamžitě. V některých případech jim to totiž může trvat i déle než půl roku.

O svojí židli se může příští rok bát skoro kdokoliv, od lidí na nejvyšších postech až po manuálně pracující. Podle průzkumu společnosti Korn-Ferry se propouštění bojí až 85 procent vrcholných manažerů, a to v 70 zemích světa včetně Česka.

Mobilita - věčný problém ČR 

Počet lidí bez práce může pomoci snížit zvýšení mobility obyvatel. Lidé by se proto neměli bát za prací dojíždět nebo se kvůli ní přestěhovat. Právě v mobilitě pracovní síly má Česká republika velké rezervy. „Nejsme tak flexibilní jako jsou mnozí zahraniční pracovníci. Češi obecně nemají energii a chuť stěhovat se nebo nemají tu správnou motivaci,“ míní Katarína Smrčeková, manažerka poradenství pro lidské zdroje společnosti PricewaterhouseCoopers.

Pokud už někdo o práci přijde, neexistuje zaručený recept, jak si co nejrychleji nové zaměstnání najít. Personalisté se však shodují na tom, že hledání práce se každý musí věnovat stejně dlouho jako zaměstnání - tedy aspoň 8 hodin denně. Propuštění lidé by se měli přihlásit na pracovní úřad, sledovat inzeráty, zkusit personální agenturu a nezanedbat ani staré kontakty. Osobní vztahy často bývají výhrou.

Rychle a bezbolestně

Podle ředitelky poradenské firmy Mercury Group Alice Hamidové hraje důležitou roli především čas. Je proto lepší, když člověk vezme za vděk alespoň nějakou prací, která přibližně odpovídá jeho specializaci. „Čím déle zůstává člověk doma, tím jeho hodnota na trhu práce klesá,“ upozorňuje.

Některé firmy, které musí propouštět, své odcházející zaměstnance samy proškolují a pomáhají jim s hledáním nové práce. Program teď platí samotné firmy, počítají ale i s dotacemi z evropských fondů.