EU zřejmě nařídí členským státům, aby sbíraly více elektroodpadu

Brusel - Evropská komise některým státům Evropské unie zřejmě nařídí sbírat více elektroodpadu než dosud. Členské státy totiž dostanou od komise individuální cíle pro jeho sběr, založené na průměrné váze elektrospotřebičů, které v nich byly v posledních dvou letech na trhu. Doposud platil cíl stejný pro celou EU, paušálně se musely vybrat čtyři kilogramy elektroodpadu na hlavu.

Pokud návrh komise projde, v každém členském státě by se mělo vybrat minimálně tolik elektroodpadu, kolik činí 65 procent váhy elektrospotřebičů, které se v posledních dvou letech objevily na trhu. Pokud země limit nesplní, hrozí jí sankce. Oproti těm současným by ty nové měly být přísnější a měly by pokrývat větší množství odpadu.

Komise v novele směrnice o nakládání s elektroodpady podotýká, že členské státy by díky ní měly ambicióznější cíle pro sběr elektroodpadu než nyní. Komise rovněž očekává, že upravená směrnice by na administrativních nákladech mohla ušetřit kolem 66 milionů eur (zhruba 1,7 miliardy korun).

„Vzhledem k tomu, jak moderní společnost stále více spoléhá na elektrické a elektronické přístroje, je velmi důležité, aby měly co nejmenší dopad na životní prostředí. Zajistit, aby se některé rizikové látky nedostaly do těchto produktů a aby byly správně recyklovány a sbírány, je absolutně nezbytné,“ uvedl dnes evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas.

V Česku se loni vybralo zhruba 2,5 kilogramu elektroodpadu na hlavu, letos musí být množství podle stávajících pravidel o 1,5 kilogramu vyšší. V celé unii se dnes zachází jenom se třetinou elektroodpadu, zbylé dvě třetiny končí na skládkách nebo mimo unii, kde se zpracovávají podle mnohem nižších standardů, pokud vůbec podle nějakých. Z unie tak jednak unikají cenné materiály, které by bylo možné recyklovat, a zároveň vznikají nezanedbatelná rizika pro zdraví a životní prostředí.

  • Staré spotřebiče zdroj: aa.ecn.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/350/34958.jpg
  • Stavros Dimas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/478/47789.jpg