Česko zalije v roce 2009 vlna propouštění

Praha - Rok 2009 se ponese ve znamení propouštění. Tvrdí to někteří ekonomové a varují, že o práci v novém roce přijde až 50 tisíc lidí, nejvíce v automobilovém průmyslu a výrobách na něj navázaných. Jejich pesimistickým odhadům nahrává ohlášená první vlna výpovědí, které dostanou zaměstnanci řady podniků už pod stromeček.

„Nezaměstnanost nepochybně vzroste a do konce příštího roku se může dostat k sedmi procentům,“ řekl České televizi ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Propouštění si vyžádá ekonomická nutnost. Hlavní exportní partner Česka - Německo - se propadlo do recese a i české hospodářství citelně přibrzdilo, což se promítlo do množství nových zakázek.

Problémy s nedostatkem zakázek mají především automobilky a jejich dodavatelé. Otřásá se také sklářský a textilní průmysl. První zmínky o propouštění přicházejí i z potravinářských a lesnických firem.

První předskokani už na smršťování ekonomiky zareagovali. Tatra Kopřivnice, Avia nebo textilka Slezan se již začaly zaměstnanců zbavovat. A další podniky plánují zaměstnancům nepříjemné překvapení pod stromeček.

Nejvíce se bude propouštět zřejmě na Moravě

Nejsilnější vlna propouštění čeká zřejmě Moravu. Například na Vysočině mají úřady práce nahlášeno ještě do konce roku hromadné propouštění v šesti podnicích. O práci tím pádem přijde asi 2000 lidí. V Moravskoslezském kraji už rozdalo nebo do konce roku ještě rozdá výpovědi celkem sedm zaměstnavatelů přibližně 650 lidem.

Podobné zprávy přichází i z dalších krajů. Jediný, kdo, zdá se, zůstane ušetřen, bude Praha. „Velké propouštění nahlášené nemáme, zatím to není nijak dramatické,“ prohlásila Hana Václavíková z Úřadu práce hlavního města Prahy. Zatím se zdá, že o místo v metropoli přijdou maximálně desítky zaměstnanců.

Návratu k rekordům se zatím Česko nemusí bát

Počty lidí, jež se již ocitli nebo do konce roku ocitnou bez zaměstnání, které jsou k dispozici, ale nejsou kompletní. S koncem roku vyprší celé řadě pracovníků smlouvy na dobu určitou a velké množství firem je již nehodlá prodloužit. I tito lidé rozšíří řady nezaměstnaných. Odborníci se však snaží veřejnost uklidňovat. Návrat k historickým maximům z první poloviny první dekády nového tisíciletí, kdy nezaměstnanost přesahovala 10 procent práceschopného obyvatelstva, zatím nehrozí.