Hradec Králové má znovu potíže kvůli finanční krizi

Hradec Králové - Světová finanční krize způsobuje další potíže Hradci Králové. Stotisícové město má kvůli světové finanční krizi potíže se sehnáním úvěru na stavbu koupaliště. Půjčku 435 milionů korun je městu ochotná dát jen slovenská Všeobecná úverová banka, žádná z největších českých bank totiž nabídku do výběrového řízení města na úvěr neposlala. Vyplývá to z vyjádření představitelů města na dnešní tiskové konferenci.

Podle hradeckého primátora Otakara Divíška banky nemají zdroje. V podobné situaci jako Hradec jsou podle něj proto i jiná velká česká města, která žádají o úvěr nebo o něm přemýšlejí. Dodal, že ještě v červenci, před vypuknutím krize, by si banky na radnici podávaly dveře a o město jako klienta by se praly. „To bylo. Zapomeňte,“ řekl primátor.

Hradec Králové nepociťuje vážné dopady finanční krize poprvé. Poté, co začátkem října město prodělalo miliony na investicích do akcií, padly islandské banky Glitnir a Landsbanki. Hradec přitom držel jejich dluhopisy v hodnotě kolem 74 milionů korun.