Finanční krize ukousla ze zisků už i ČSOB

Praha - Jedna z předních českých bank - ČSOB - už naplno pocítila finanční krizi. Zisk vytvořený za první tři čtvrtletí letošního roku jí meziročně klesl o 62,7 procenta na 2,776 miliard korun. Pokud by se ale zisk očistil od vlivů finanční krize, dosáhl by ve stejném období 8,9 miliardy korun. Jeho meziroční růst by tak byl zhruba patnáctiprocentní.

Kvůli finanční krizi musela ČSOB přecenit portfolio strukturovaných cenných papírů CDO a vytvořit opravné položky vůči zkrachovalé americké bance Lehman Brothers. „ČSOB nadále hodlá držet portfolio CDO do splatnosti, takže veškeré ztráty z přecenění jsou pouze nerealizované účetní, nikoliv reálné ztráty,“ vysvětlila situaci banka.


Jiné české banky zatím zisky zvyšují

ČSOB je zatím zřejmě jedinou českou bankou, jejíž zisky začaly v důsledku finanční krize klesat. Česká spořitelna, která je co do počtu klientů největší bankou v Česku, zaznamenala od ledna do konce září více než 73procentní růst zisku na 14,08 miliardy korun. Bez vlivu prodeje Pojišťovny ČS se jí čistý zisk zvýšil o 21 procent.

Dařilo se ale i menším bankám. Například GE Money Bank hospodařila za letošní tři čtvrtletí s čistým ziskem 2,33 miliardy korun, což meziročně znamenalo takřka osmiprocentní růst.

ČSOB je objemem aktiv nejsilnější bankou na českém finančním trhu. Jejím vlastníkem je belgická banka KBC, která se ve třetím čtvrtletí propadla kvůli finanční krizi do ztráty dosahující téměř miliardy eur.