Bursík odmítá návrh Jakubkové, stojí si za pátečním zákazem jízd

Praha - Ministerstvo životního prostředí považuje za nepřijatelný nový návrh poslankyně Strany zelených Věry Jakubkové na nahrazení pátečního zákazu jízd kamionů zvýšením sazby mýtného. Právě na takovém kompromisu se podle serveru iDnes poslankyně v minulých dnech dohodla s dopravci. Ministr Martin Bursík však návrh poslankyně své vlastní strany odsoudil, vláda do sněmovny posílá vlastní návrh. Podle něj mají páteční zákazy být celoroční.

Přestože původní návrh Jakubkové počítal s celoročním zákazem provozu kamionů v pátek mezi 15:00 a 22:00, nový návrh by kamionům zakázal jezdit jen o prázdninových pátcích, stejně jako dosud. Místo zákazu by nyní dopravci měli platit vyšší mýtné.

„Je to rozumné, pojedou jen ti, kteří skutečně musí,“ řekl k plánu tajemník svazu dopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar. Dopravci i Jakubková přitom tvrdí, že pro návrh existuje ve sněmovně dostatečně silná podpora.

„V páteční regulaci vyšším mýtným existuje shoda napříč stranami, ještě se však diskutuje o tom, jak by vypadal zákaz během víkendu,“ říkala Jakubková. Dopravci jsou ochotni přistoupit na větší omezení jízd kamionů o víkendu. Nyní platí zákaz jen v neděli od 13:00 do 22:00.

Nový návrh Jakubkové se však setkal s odporem na ministerstvu životního prostředí, které upozorňuje, že páteční zákaz výslovně uvádí koaliční dohoda. MŽP dále varovalo, že by zvýšení mýtného vedlo k přesunu kamionů z dálnic na silnice II. tříd, které většinou vedou skrz obce.

Martin Bursík, ministr životního prostředí:

„Starostové a hejtmani paní kolegyni Jakubkové za takové antizelené řešení pěkně poděkují. Podle srpnového průzkumu veřejného mínění si zákaz jízd kamionů v pátek odpoledne přeje 84 procent obyvatel, ti také nebudou rádi.“


Vláda proto do sněmovny příští týden pošle návrh, který počítá se zastavením kamionů v pátek celoročně mezi 15:00 a 18:00. Není však jisté, jestli má ve sněmovně dostatečnou podporu. Jeho cílem mělo být zvýšení bezpečnosti na silnicích a snížení zátěže na životní prostředí. Podle ministerstva by mohl fungovat jen v případě, že by bylo zavedeno mýtné i na silnicích nižších tříd.

Poslankyně Strany zelených
Zdroj: ČT24